Guy Cassiers
Guy Cassiers was 16 jaar lang artistiek directeur van Toneelhuis (2006-2022) en is een van Europa's meest vooraanstaande theatermakers. Zijn unieke theatertaal, waarin visuele technologie en een passie voor literatuur samenkomen, wordt gewaardeerd in binnen- en buitenland. Van 2006-2008 werkte Cassiers aan zijn Triptiek van de Macht, waarin hij met Mefisto for ever, Wolfskers en Atropa. De wraak van de vrede de relatie tussen kunst, politiek en macht onderzocht. Naast beeld speelt muziek een belangrijke rol in Cassiers' voorstellingen, zoals duidelijk blijkt uit de twee operacreaties die hij in 2009 op de planken bracht: House of the Sleeping Beauties (muziek van Kris Defoort) en Adam in Ballingschap (muziek van Rob Zuidam). Inmiddels regisseerde hij ook Richard Wagners complete Ringcyclus in Berlijn en Milaan (2010-2013). Hij regisseerde de huidige productie van The Indian Queen oorspronkelijk voor Opéra de Lille in 2019.
In zijn theaterwerk focust Cassiers vaak op de Europese politieke geschiedenis. Zo creëerde hij Bloed & rozen. Het lied van Jeanne en Gilles, over de macht en manipulatie van de kerk, en Duister hart (naar Joseph Conrads Heart of Darkness, 2011), dat zich afspeelt in het koloniale verleden. Daarnaast regisseerde hij La Petite Fille de Monsieur Linh, dat ook in Frankrijk en Spanje werd opgevoerd (2017-2019). Cassiers is bovendien geroemd om zijn toneelstuk De welwillenden, gebaseerd op Jonathan Littells roman (2015), Demonen naar Dostojevski in de Comédie-Française in Parijs (2021), Zeg aan de kinderen dat wij niet deugen (2022) en Lonely Hearts Club Band, het sluitstuk van zijn carrière bij Toneelhuis. Sinds 2022 werkt Cassiers als freelance regisseur.
Voor zijn oeuvre mocht Cassiers verschillende prijzen in ontvangst nemen, zoals de Thersitesprijs van de Vlaamse critici (1997), de Werkpreis Spielzeiteuropa van de Berliner Festspiele voor zijn Proust-cyclus (2004) en, samen met Ivo Van Hove, een eredoctoraat van de Universiteit Antwerpen. In 2017 kreeg Cassiers van de Franse minister van Cultuur ‘Les insignes d’Officier de l’Ordre des Arts et Lettres’, waarna hij in 2022 ook de onderscheiding van Commandeur in de Orde van de (Belgische) Kroon mocht ontvangen.