De Duitse sopraan Anja Kampe genoot haar opleiding in Dresden en in Turijn. Ze won verschillende zangwedstrijden waaronder de 'G.B. Viotti' Wedstrijd van Vercelli en de publieksprijs op de Derde Internationale Zangwedstrijd woor Wagnerstemmen in Saarbrücken. Momenteel vervolmaakt ze zich bij Alexandra Althoff in Venetië.
Ze debuteerde als Gretel/Hänsel und Gretel (Humperdinck) in het Teatro Regio in Turijn.
Diverse rollen brachten haar naar Italië, Frankrijk en Israël: Marcellina/Le Nozze di Figaro op het Festival 'Ferrara Musica' o.l.v. Claudio Abbado; Donna Elvira/Don Giovanni in het Teatro La Fenice in Venetië; Baronessa Eugenia/La Molinara (Paisiello) in het Teatro Comunale in Bologna, Susanna/Nina pazza per amore (Paisiello) in het Teatro G. Strehler in Milaan; Fiorilla/Il Turco in Italia (Rossini) in de Opera's van Metz, Rennes en Nantes en Ännchen/Der Freischütz o.l.v. Gary Bertini in de New Israeli Opera van Tel Aviv.
In '97 vertolkte ze de rol van Zerlina/Don Giovanni in Metz en werd ze toegelaten tot de Operastudio van de Scala van Milaan. In de Scala zelf was ze te horen als Marchesa/Un Giorno di Regno (Verdi) en als Leonora/Oberto (Verdi). Laatstgenoemde rol bracht haar tevens naar Genua. Anja Kampe zong daarnaast ook andere belangrijke Mozartrollen zoals Despina/Così fan tutte en Susanna/Le Nozze di Figaro.
In de zomer van 2002 maakte Anja Kampe haar debuut in Bayreuth als Freia/Das Rheingold en als Gerhilde/Die Walküre. Roldebuten in andere Wagneropera's volgden: Eva/Die Meistersinger von Nürnberg in Essen o.l.v. Stefan Soltesz en Sieglinde/Die Walküre aan de zijde van Plácido Domingo in Washington. In maart 2004 debuteerde ze als Anna/Hans Heiling (Marschner) in de Opera van Straatsburg.
2005 brengt Anja Kampes debuten als Elsa/Lohengrin in Trieste en als Senta/Der Fliegende Holländer in de Munt. In 2006 zal ze dezelfde rol vertolken in de Bayerische Staatsoper te München en zal ze tevens debuteren als Leonore/Fidelio op het Glyndebourne Festival en als Salome in het Teatro Comunale in Firenze.
In de Vlaamse Opera brengt Anja Kampe tevens haar roldebuut als Jenufa.