Dansers BalletVlaanderen, 2016 © Filip Van Roe

Biografie

Ballet Vlaanderen (toen Koninklijk Ballet van Vlaanderen) ontstond in 1969 dankzij de volgehouden bezieling van Jeanne Brabants. Het is sinds die tijd het enige professionele, klassiek geschoolde dansgezelschap in België. Onder de artistieke directie van achtereenvolgens Valery Panov, Robert Denvers, Kathryn Bennetts en Assis Carreiro kende de compagnie grote successen in binnen-en buitenland in steden als Londen, Parijs, New York, Moskou, Frankfurt, Edinburgh en Barcelona.

De dansers van Ballet Vlaanderen staan bekend voor hun perfectie in een heel uiteenlopend repertoire van choreografen als Cynthia Harvey, John Cranko, Jirí Kylián, George Balanchine, Christian Spuck, Christopher Wheeldon, Wayne McGregor, Ahsley Page, Jacopo Godani, Edward Clug, Glen Tetley en Alexander Ekman.

In 2009 werd Ballet Vlaanderen genomineerd als 'Best Foreign Dance Company' door de Critics' Circle National Dance Awards voor zijn uitvoeringen van William Forsythes Impressing the Czar in Sadler's Wells (Londen). Met dezelfde voorstellingen won het gezelschap bovendien ook de Laurence Olivier Award voor 'Outstanding Achievement in Dance'. Begin 2013 mocht Ballet Vlaanderen opnieuw een National Dance Award ontvangen van de Critics' Circle, deze keer als 'Outstanding Company' voor de voorstellingen van Forsythe’s Artifact.

Op 1 september 2015 brak een nieuw hoofdstuk aan in de rijke geschiedenis van Ballet Vlaanderen, toen Sidi Larbi Cherkaoui het artistiek leiderschap van het gezelschap op zich nam. Zijn eerste productie voor het vernieuwde gezelschap, Fall, als onderdeel van het programma Van Manen/Cherkaoui, was meteen een schot in de roos.

Binnenkort in

BALLET

Bach Studies

BALLET

JOY

JEUGD

Als niemand me ziet (7+)