Hein Boterberg studeerde piano bij Johan Duijck aan het Muziekconservatorium van zijn geboortestad Gent. Hij specialiseerde zich nadien in zangbegeleiding aan de Royal Scottish Academy of Music in Glasgow en aan de Londense Guildhall School of Music. Hij kreeg les van onder andere Graham Johnson, Martin Katz, Helmut Deutsch, Roger Vignoles en Rudolf Jansen. Hij was ook houder van de Geoffrey Parsons Junior Fellowship aan het Royal College of Music in London.

Hij was officieel begeleider voor meestercursussen zang van onder andere Robin Bowman, Laura Sarti, Nancy Argenta, Emma Kirkby, Suzanne Eken, José van Dam, Ann Murray, Sheila Amit, Loh Siew-Tuan, Graham Johnson, Dame Margaret Price, Sir Thomas Allen en Sarah Walker.

Hein heeft sedert zijn prille jeugd een speciale affiniteit met het liedrepertorium. In recitals speelde hij in verschillende vooraanstaande zalen in Europa en recent ook in Maleisië. Zo gaf hij o.a. zijn debuut in de Londense Wigmore Hall met zangers Jonathan Lemalu en Sandra Martinovic, die hij ook begeleidde voor BBC radio 3. In het PSK in Brussel begeleidde hij sopraan Sophie Karthäuser in een hommage aan José Van Dam en Anne Teresa De Keersmaeker. Met bariton Howard Wong gaf hij een Gerald Finzi-recital voor de familie van de componist. Sinds 2006 is hij artistiek leider van de nieuwe liedrecitalreeks "Vocal Journey at Saint-Vincent" in de Sint-Vincent Cultuurkapel te Gent.

In opera werkte hij in de Muntschouwburg te Brussel met dirigenten zoals Antonio Pappano, Kazushi Ono, Alessandro De Marchi en Renato Balsadonna. Hij speelde er voor heel wat zangers met internationale faam. Hij was ook muzikaal leider van scenische producties in het Royal College of Music in Londen.

Verder werkte hij nog met zangers voor de Filharmonie, het Vlaams Radio Koor, de Vlaamse Opera, het Londense operahuis Covent Garden, de Brusselse Operastudio en het Collegium Vocale.

Sedert oktober 2004 is hij muzikaal leider van de International Opera Studio.