Danser - principal

Afkomstig uit Verenigde Staten van Amerika

http://www.drewjacoby.com

© Filip Van Roe

Drew Jacoby werd geboren in Boise, Idaho in 1984. Ze studeerde aan de School of American Ballet en het Pacific Northwest Ballet. Ze begon haar professionele carrière in 2002 met het Lines Ballet in San Francisco, waar ze principal was en waar choreograaf Alonzo King, een man met vele awards achter zijn naam, een heel aantal werken voor haar creëerde. In 2005 werd ze uitgenodigd voor een tournee met Sylvie Guillem naar Japan, waar ze verschillende principal-rollen danste naast dansers van het Royal Ballet en het Ballet de l'Opéra de Paris. Ook in 2005 won ze de Princess Grace Award en in 2006 werd ze verkozen tot “It girl” door Dance Magazine. Ze was te zien in werk van gerenommeerde choreografen als George Balanchine, Sir Kenneth MacMillan, Marcia Haydée, Jiří Kylián, William Forsythe, Christopher Wheeldon, Annabelle Lopez Ochoa, Crystal Pite, Sidi Larbi Cherkaoui, Maurice Béjart en Lightfoot Leon. 
Drew Jacoby danste bij het Nederlands Dans Theater 1 van 2012 tot 2015 en vervoegde Ballet Vlaanderen als principal in 2015, waar ze als de centrale figuur in Béjarts legendarische Boléro één van de hoogtepunten uit haar carrière beleefde. Ondertussen blijft ze dansen en producties maken voor prestigieuze internationale gala’s. In 2009 startte ze ook de website DancePulp.com, met video-interviews met mensen uit het professionele dansveld die ze tijdens haar reizen ontmoet. In 2016 werkte ze mee aan een video met Sidi Larbi Cherkaoui en muzikant/visual artist Woodkid in Parijs. 

Repertoire

 • Faust (Jean-Christophe Maillot): La Mort
 • The Heart of August (Édouard Lock)* 
 • Café Müller (Pina Bausch)
 • Requiem (Sidi Larbi Cherkaoui)*
 • De Notenkraker (Demis Volpi): Taart Tante*
 • Approximate Sonata (William Forsythe)
 • Shahrazad (Jonah Bokaer)*
 • Doornroosje (Marcia Haydée naar Marius Petipa): Seringenfee
 • Exhibition (Sidi Larbi Cherkaoui): Lady in the Long Dress*
 • Ma Mère l’Oye (Jeroen Verbruggen): Alma*
 • Boléro (Maurice Béjart): De Melodie
 • Fall (Sidi Larbi Cherkaoui)*

*gecreëerde rol

Pers

“L’ensemble est très esthétique, tant grâce à la danse qu’au décor et costumes et l’on remarque les solistes, en particulier Nancy Osbaldeston, Philipe Lens ainsi que l’imposante Drew Jacoby.” (Blandine Pellistrandi over Exhibition)

“Drew Jacoby s’illustre dans le rôle d’Alma. Par son physique et son allure, elle s’impose pleinement dans un rôle de composition fort intéressant. Elle conduit avec autorité le corps de ballet composé de “queenies” et de “kingies”” (Blandine Pellistrandi over Ma Mère l’Oye)

“De Boléro veronderstelt een feilloos ritmegevoel, en principal Jacoby mist geen pas. Met haar rijzige, gespierde gestalte is ze sowieso al een frisse verschijning in het gezelschap en hier speelt ze die rol volledig uit.” (De Standaard, Charlotte De Somviele over Boléro, 04-05/06/2016)

“Soliste Drew Jacoby krijgt weer een glansrol.” (www.concertnews.be, Caro Dralants over Ma Mère l’Oye, 28/05/2016)

“Noem Drew Jacoby (32) en Nancy Osbaldeston (27) gerust de sterdansers van het Vlaamse ballet.” (De Standaard, Charlotte De Somviele  in een artikel/interview ter gelegenheid van Choreolab, 21/06/2017)

“Met haar rijzige, ­gespierde gestalte en androgyne features is ze een buitenbeentje in de compagnie, maar wat voor één. Haar performance in Béjarts ­Boléro was onvergetelijk.” (De Standaard, Charlotte De Somviele in een artikel/interview ter gelegenheid van Choreolab, 21/06/2017)

Video