Afkomstig uit België

http://jonasvlerick.com

Jonas Vlerick werd geboren in Brugge in 1985. Hij studeerde aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. Na de summer university met Le Ballet des Jeunes d'Europe, werd hij opgemerkt door Robert Denvers, artistiek directeur van Ballet Vlaanderen. Hij nodigde Jonas uit om deel uit te maken van het ensemble. Hij danste tot 2016 voor het gezelschap onder de opeenvolgende artistieke directies van Kathryn Bennetts, Assis Carreiro en Sidi Larbi Cherkaoui. Hij danste verschillende rollen in het corps de ballet en ook solo-rollen in werk van vooraanstaande choreografen als Jirí Kylián, William Forsythe, Nicolo Fonte, Elo Jorma, Jacopo Godani, Marcia Haydée, Edward Clug, Christian Spuck en George Balanchine.

Hij creëerde verschillende balletten voor het Ballet Vlaanderen voor Coupe Maison/Choreolab, waaronder: Living waters, Inner moment, Unforeseen hope, 02, Theropoda, The bigger the front, the bigger the back en Unanswered. Vorig seizoen creëerde hij Allied Nodes.

Toen hij amper 22 was werd Jonas reeds uitgenodigd om deel te nemen aan Uncontainable, een project van Ballet Vlaanderen dat hem de mogelijkheid gaf zijn eerste full length ballet te creëren binnen een mixed bill: Missing pieces. In 2013 werd hij geselecteerd voor de derde Choreographic LAB van Dance East in Ipswich, geleid door Jonathan Lunn. Daar kreeg hij de kans om zichzelf verder te ontwikkelen als choreograaf in een erg intens programma. Vorig seizoen maakte hij twee nieuwe creaties voor de Koninklijke Balletschool in Antwerpen en een voor het Theater de Meervaart in Amsterdam. Een stuk van hem werd getoond in de Nederlandse Ambassade van Macedonië. In oktober 2015 nam hij deel aan de Valentina Kozlova International Ballet Competition (VKIBC), waar hij een gouden medaille won voor het dansen van zijn eigen werk en een zilveren medaille voor de choreografie. Ook in New York won hij een andere bronze medaille voor zijn choreografie.

Verschillende dansmagazines, waaronder Dance Europe, Dance Magazine Paris en verschillende belgische publicaties gaven zijn werk erg positieve recensies. Jonas blijft een stem zoeken door het doorbreken van de limieten van het lichaam en in het zoeken naar nieuwe uitdrukkingsmogelijkheden binnen de choreografie. Een belangrijk aspect van Jonas’ werkproces, is dat hij de dansers tools geeft om zijn stijl voor zichzelf te exploreren.

Sinds 2017 is Jonas Vlerick fulltime choreograaf. Hij creëert onder andere Social Instinct voor het Delattre Dance in Mainz in mei 2017. Onder de artistieke directie van Sidi Larbi Cherkaoui werd hij gevraagd om een nieuw werk te creëren als gast voor Choreolab en eveneens een nieuwe productie voor het seizoen 2017-1018: Als niemand me ziet.