Solist - bariton

Afkomstig uit Kroatië

De jonge, Kroatische bariton Leon Košavić studeerde bij maestro Giorgio Surian aan de Academie voor Muziek van de Universiteit van Zagreb. Ook heeft hij als artist in residence in de Muziekkapel Koningin Elisabeth de begeleiding van José van Dam genoten.

Leon Košavić heeft al verschillende onderscheidingen op zijn naam: zo eindigde hij als derde op de internationale zangconcours Mirjam Helin, Helsinki (2014) en Stanisław Moniuszko, Warschau (2016), en hij won de hoogste Emmerich Smola-Förderprijs (2015), Landau.

In 2011 maakt hij zijn operadebuut als Moralés/Carmen aan de Zagrebse Academie voor Muziek, waarna hij al snel opgepikt wordt door het Nationale Theater van Kroatië voor diezelfde rol, maar ook verschijnt hij hier in verschillende Mozartproducties: Papageno/Die Zauberflöte, Masetto/Don Giovanni en vervolgens ook als Don Giovanni in de gelijknamige opera. Voor deze laatste vertolking krijgt hij de hoogste Kroatische Theaterkunstprijs in de categorie “uitzonderlijke prestatie door jonge artiesten (-30)” toebedeeld.

Niet lang daarna debuteert Leon Košavić als Figaro/Il Barbiere di Siviglia bij de Finse Nationale Opera in Helsinki; diezelfde rol vertolkt hij in 2018 voor de Opéra national du Rhin met Michele Gamba als dirigent. Ook mag hij in Stuttgart verschijnen als Don Giovanni/Don Giovanni in een regie van Andrea Moses en in de lente van 2018 maakt hij zijn opwachting aan de Opéra Royal de Wallonie als Figaro/Le nozze di Figaro onder leiding van klavecinist en dirigent Christophe Rousset. 

Na successen in opera’s van Mozart en Rossini, debuteert Leon Košavić in 2019 bij Opera Ballet Vlaanderen als Ruggiero/La Juive. Hierna wacht hem een concerttournee door Europa en Zuid-Amerika.