Afkomstig uit België

http://www.mathiascoppens.com

Mathias Coppens is afgestudeerd met grote onderscheiding (met zijn eigen pianoconcerto) aan het conservatorium van Antwerpen bij Levente Kende voor piano, bij Wim Henderickx voor compositie en bij Joris Verdin voor orgel (summa cum laude met het orgelconcerto van Poulenc). Hij studeerde compositie verder aan het conservatorium van Amsterdam waar hij afstudeerde bij Wim Henderickx en Willem Jeths met ‘uitmuntendheid’. Hij is momenteel verbonden aan het conservatorium van Antwerpen als docent literatuurstudie piano voor de twintigste eeuw, als assistent compositie van Wim Henderickx en docent analyse en steuninstrument en nevenvak piano. Hij begeleidt er ook projecten met de compositieklas, is coach bij het project ‘Iedereen componist’. Samen met Karel Tuytschaever is hij verantwoordelijk voor Common Ground, de interdisciplinaire week van het KCA. Verder doceert hij aan het Lemmensinstituut en geeft hij pianoles aan de Ma’go in Antwerpen.

Zijn composities werden uitgevoerd door oa Casco Phil, Bl!ndman, Symfonie Orkest Vlaanderen, Brussels Philharmonic, Eric Ericsson Chamber Choir, Asko-Schönbergensemble, Hermes Ensemble, Oddyseia Ensemble, Mosa Trio, Kugoni Trio, Theater de Spiegel, muziektheater deKolonie en andere… In het seizoen 2018-2019 zal het duo Nikolaas Kende en Jolente De Maeyer zijn vioolsonate opnemen en zal hij zelf zijn klarinetsonate met klarinettist Sven Van De Voorde opnemen. Zijn werk is o.a. opgenomen door het Mosa trio, deCompagnie en gitarist Jan Sanen. 

Hij is stichter en bezieler van het Klavierfestival (AMUZ Antwerpen), oprichter van het ensemble deCompagnie ('Preludes in Times Past and Present' bij Phaedra), stichtend lid van het kwartet TetraGonist ('Messiaen' bij Aliud). Verder coacht hij jonge componisten bij het Hermes ensemble in het project ‘The Times,…’. Hij is samen met Sven Van De Voorden Nikolaas Kende en Jolente De Maeyer bezieler van de LabsummerClass, een festival en masterclasses in Görlitz en Bari i.s.m. Meetingpoint Messiaen (i.s.m. het KCA en de Sibelius Academy). Verder concerteert hij als pianist solo of met orkest (Gershwin, Tsjaikovsky, Chopin, Beethoven, Mozart) en in verschillende kamermuziek settings zoals in duo met violist Jens Lynen, als liedbegeleider, of bij ensembles zoals het Spectra ensemble ('De Grooten oorlog') het VRK (bijv. 'Times is endless' eerste suite van Rachmaninov met pianist Nikolaas Kende) en andere... 

Werkte in het verleden mee aan