De Belgische sopraan Petra Van Tendeloo studeerde aan het conservatorium te Maastricht bij zangpedagoge Mya Besselink en aan het conservatorium te Aken bij Prof. D.Wirtz.
Verder vervolmaakte ze zich bij de sopraan Pamela Hambling en heldentenor Manfred Jung. Ze vervolledigde haar opleiding met lessen in klassiek ballet, tapdans en jazzballet.
Als kind was ze verbonden aan het koor Scaldis Cantat waar ze haar eerste solopartij zong op 8-jarige leeftijd.Zij werkte mee aan een cd van Scaldis Cantat, begeleid door het orkest Prima La Musica (Noblesse) in werk van o.m. Haydn,Schubert, Schumann en Mendelsohn.
Reeds op 14-jarige leeftijd zong Petra Van Tendeloo Flora in Brittens The Turn of the Screw in de Vlaamse Kameropera. Daarop volgden de partijen van Bastienne/ Bastien und Bastienne (Mozart) , Dirindina/La Dirindina (Scarlatti) , La Primadonna in de Riemannoper van Tom Johnson en Griletta/Lo Speziale van Haydn (bij de toenmalige Kameropera Transparant).
Ze was ook te horen in producties van Le Nozze di Figaro (Barbarina) (Mozart) bij het Fonds Alex De Vries; The Photographer van Philip Glass(Transparant), Hänsel und Gretel (Gretel) van Humperdinck met Scaldis Cantat, L ’occasione fa il ladro van Rossini in het Maastrichts Conservatorium en de creatie Orfeo van Walter Hus bij het Kaaitheater.
In de Vlaamse Opera vertolkte zij de rol van Emilie in de wereldcreatie van Les Liaisons Dangereuses van Piet Swerts en die van Fünfzehnjährige in Lulu (productie van Ivo van Hove). Met de rol van Jana/ Jenufa was ze voorheen niet alleen te gast in de Vlaamse Opera maar tevens op het Saito Kinen Festival in Japan o.l.v. Seiji Ozawa. Petra Van Tendeloo zong ook in tal van operetteproducties en werkte daarnaast samen met vzw One Off: in Berliner Girl (op liederen van Kurt Weill) in verschillende culturele centra in Nederland en in België en in Europera van John Cage.
Tijdens haar 5-jarige verblijf in Portugal vormde zij een vast duo met pianist/componist Nicholas Mc Nair waarmee ze op verschillende plaatsen in Portugal concerteerde (Palacio de Queluz, Palacio de Foz, Abrantes,...).Ook was zij werkzaam als docente muziek aan de Duitse school te Lissabon.