19-20 | Cherkaoui / Bausch: een buitengewone dansavond

Met Le Sacre du printemps van Pina Bausch brengt Opera Ballet Vlaanderen een van de ijkpunten van de dansgeschiedenis naar Antwerpen en Gent. In combinatie met het fascinerende Noetic van Sidi Larbi Cherkaoui wordt dit een dansavond om nooit meer te vergeten. Drie redenen waarom je daarbij moet zijn.

De legendarische Pina Bausch

Na Café Müller in seizoen 2016-2017 brengt Opera Ballet Vlaanderen volgend seizoen opnieuw werk van Pina Bausch. Bausch, voor wie haar niet kent, was een van de belangrijkste choreografen van de 21ste eeuw. Een van haar leermeesters was Kurt Jooss, de man die gezien wordt als grondlegger van het danstheater. Meer dan dertig jaar lang was ze artistiek directeur van het Tanztheater in Wuppertal, dat onder haar leiding uitgroeide tot een vooraanstaand internationaal gezelschap. De stukken van Bausch toeren over de hele wereld.

Café Müller, dat Ballet Vlaanderen als eerste gezelschap na Wuppertal mocht brengen in 2016, was hier dan ook een laaiend succes.

Een meesterlijk muziekwerk

Sinds Igor StravinskyLe Sacre du printempscomponeerde voor het Ballets Russes-gezelschap in 1913, hebben talloze choreografen zich door de iconische muziek laten inspireren. Het is een van de beroemdste werken uit de twintigste eeuw, en het ballet is al in oneindig veel versies opgevoerd en bewerkt.

Toch noemt Sidi Larbi Cherkaoui Pina Bausch' bewerking van Le Sacre du printemps 'misschien wel de sterkste Sacre ooit gecreëerd'. Bausch' taal en haar capaciteit om een groep in beweging te brengen is buitengewoon, aldus Cherkaoui.

Niet alleen de ogen, maar ook de oren worden verwend op deze avond. Het Symfonisch Orkest van Opera Ballet Vlaanderen, onder leiding van muziekdirecteur Alejo Pérez, zal Bausch' ongeëvenaarde choreografie begeleiden. 

Uitbreken uit de routine met Noetic

Naast Le Sacre du printemps ontdek je op deze avond een van de meest fascinerende werken van Sidi Larbi Cherkaoui: Noetic. Het stuk verkent de hunkering naar samenhang en structuur van de mens, en tegelijkertijd het verlangen om uit te breken uit die dagelijkse routine. 

Een melancholische zoektocht, die begeleid wordt door de minimalistische muziek van Szymon Brzóska en het strakke decor van Antony Gormley

Wil je Cherkaoui / Bausch ontdekken?

Je kan Cherkaoui / Bausch van 16 tot 21 juni bewonderen in Opera Gent en van 1 tot 7 juli in Opera Antwerpen. 

Ik wil naar Cherkaoui / Bausch