19-20 | De Keersmaekers Così fan tutte: Mozart in beweging

Misschien wel de bekendste titel van ons volgende seizoen is Così fan tutte van Mozart. Anne Teresa De Keersmaeker maakte op Mozarts prachtige muziek een emotionele, diepgravende voorstelling die dans en opera met elkaar verbindt. Deze Così fan tutte wordt zonder twijfel een van dé hoogtepunten van het seizoen. Drie redenen waarom je deze niet links mag laten liggen.

1) De ultieme realityshow volgens Mozart

Het verhaal van Così fan tutte zul je niet snel vergeten. Wanneer twee officieren opscheppen tegen de filosoof Don Alfonso dat hun partners hen onvoorwaardelijk trouw zijn, besluit die laatste om een weddenschap voor te stellen.

De twee mannen worden zogezegd weggezonden naar de oorlog, en keren vermomd terug om elkaars partner te verleiden. De hamvraag: blijven hun vrouwen trouw aan hun originele geliefde, of vallen ze voor de vermomde nieuwkomer?

Wolfgang Amadeus Mozart schotelt je een tragikomische reality show avant la lettre voor, die nog steeds staat als een huis. Een verhaal over liefde en (on)voorwaardelijke trouw, waar je je perfect in kunt inleven.

2) Het genie van Anne Teresa De Keersmaeker

Choreograaf Anne Teresa De Keersmaeker, onder andere bekend van haar dansgezelschap Rosas, creëerde haar versie van Così fan tutte drie jaar geleden voor de Opéra national de Paris. Haar abstracte, doeltreffende regie maakte er geweldig veel indruk. In een volledig leeg en wit decor (zelfs de achterwand van de opera is wit geschilderd) wordt elke zanger gespiegeld door een danser. Die dansers zetten de spanning tussen de tekst en Mozarts prachtige muziek extra in de verf. 

De Keersmaeker maakt zo van een komisch verhaal een emotionele meditatie over leven, liefde en dood, en dat op een verbluffende manier. 

3) Dit vond de pers

Deze Così is een voltreffer. Fris en onconventioneel, een pure bevrijding uit het operakeurslijf.

De Keersmaeker triomfeert in Parijs. Haar enscenering is ijzersterk. Historisch zelfs.

Laat er geen misverstand over bestaan: De Keersmaeker heeft van de opera 'Così fan tutte' geen dansvoorstelling gemaakt. Mozarts muziek krijgt alle ruimte om te schitteren. Dans wordt nergens opdringerig, maar geeft een eigen kleur aan het verhaal en de muziek.

Wil je Così fan tutte ontdekken?

Je kan Così fan tutte van 23 april tot 3 mei bewonderen in Opera Gent en van 9 tot 24 mei in Opera Antwerpen. 

Ik wil naar Così fan tutte