19-20 | De angst regeert in Usher

Annelies Van Parys die, op basis van schetsen van Debussy, een nieuw muziektheaterstuk maakt over een horrorverhaal van Edgar Alan Poe. Met Usher krijg je een van de meest bijzondere voorstellingen van ons volgend seizoen voorgeschoteld. Waarom je deze kameropera moet komen ontdekken? We geven je drie goede redenen.

1) De heksentoer van Annelies Van Parys en Gaea Schoeters

De grote componist Claude Debussy was altijd al gefascineerd door het kortverhaal The Fall of the House of Usher van Edgar Allan Poe. In 1908 begon hij te schrijven aan een opera op basis van het verhaal, maar toen hij stierf tien jaar later had hij nog altijd maar twintig minuten muziek gecomponeerd... 

Enter Annelies Van Parys: de Vlaamse componist realiseerde een nieuwe kameropera, waarin haar eigen muzikale taal een spannende dialoog aangaat met de muziek en de tekst die Debussy onafgewerkt achterliet. Schrijver Gaea Schoeters bewerkte het originele verhaal tot een spannend en hedendaags libretto, dat inspeelt op de hedendaagse vragen rond privacy, vrijheid en ethiek. Kortom, Usher is een ongelooflijke klus die het duo met brille heeft doorstaan! 

2) De pers was laaiend enthousiast

Usherspeelde vorig jaar al in Berlijn en Stockholm en de pers kon er niet genoeg van krijgen. Zo noemde de grootste krant van Zweden, Dagens Nyheter, de muziek 'delightfully composed'. De Financial Times gaf vier sterren, en vond dat het werk van Van Parys 'perfect afgesteld was op Debussy's originele compositie'. 

Annelies Van Parys ontving in 2018 maar liefst twee Klara-awards, voor 'muziekpersoonlijkheid van het jaar' en 'beste componist van het jaar'. Het rapport roemde onder andere ook Usher

In deze kameropera slaagt ze erin de complexe emoties van drie bizarre personages, op basis van het amper 20 minuten durende onafgewerkte werk van Debussy, muzikaal vorm te geven en op een spectrale manier uit te diepen. Deze buitengewone sensitieve en sensationele partituur is nu ook al geselecteerd voor The International Opera Awards.

Usher in de Folkoperan in Stockholm © Mats Bäcker

3) Een beklemmend verhaal van Edgar Allan Poe

The Fall of the House of Usher is een luguber verhaal over een geïsoleerde tweeling - broer en zus - die samenwonen in het bouwvallige, afgelegen landgoed van de familie. Hoe verder het verhaal gaat, hoe meer de twee richting waanzin gedreven worden door angst en paranoia. Een huiveringwekkend verhaal van een van de grootste meesters van het horrorgenre. 

De kameropera-versie van Van Parys en Schoeters koppelt dit verhaal aan moderne vraagstukken: kunnen we ons nog veilig voelen? Zorgt meer controle voor meer veiligheid? Anderhalf uur puntje-van-je-stoel-zitten

Wil je Usher ontdekken?

Je kan Usher van 8 tot 10 mei zien in Theater 't Eilandje in Antwerpen en van 15 tot 17 mei in Opera Gent.

Ik wil naar Usher