19-20 | Don Carlos: politiek drama voor vandaag

We knippen het lint van seizoen 2019-2020 in stijl door: met de grand opéra Don Carlos van Giuseppe Verdi! Johan Simons' actuele interpretatie van Verdi's politieke thriller heeft alle troeven in huis om zowel doorwinterde operafans als nieuwe ontdekkers te overtuigen. Lees hier waarom je Don Carlos niet mag missen.

1) Johan Simons en Hans Op de Beeck

De regie van deze Don Carlos is in de handen van een van de belangrijkste Europese theater- en operamakers van het moment: Johan Simons. Simons staat bekend voor geëngageerd theater voor het brede publiek, dat actueel en relevant is. Hij belooft Verdi's politieke thriller op een pakkende manier naar het hier en nu te brengen.

Simons wordt daarin bijgestaan door onder meer beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck, die de scenografie voor zijn rekening neemt. Op de Beeck zorgde in seizoen 2018-2019 voor onze seizoensbeelden met zijn videoproject Staging Silence, een ingrijpende en poëtische zwartwit-kunstfilm. Voor Don Carlos creëert Op de Beeck een beeldtaal met de werken van Pieter Bruegel en Hiëronymus Bosch als inspiratiebron.

2) Don Carlos: een spel met hoge inzet

Het explosieve, revolutionaire karakter van deze Don Carlos sprak al een tijdje tot Johan Simons' verbeelding. De Franse prinses Elisabeth van Valois treedt in een verstandshuwelijk met de autoritaire koning Filips II van Spanje, om vrede tussen de beide landen te bekomen. Maar Elisabeth is haar hart verloren aan Filips' zoon en kroonprins Don Carlos, waar ze eerder aan beloofd was.

Er ontstaat een hartverscheurend conflict tussen strategische belangen en private gevoelens. Inzet voor een gevaarlijk spel vol achterkamerpolitiek en amoureuze intriges. Een verhaal over de mens, met al zijn emotionele, morele en ideologische twijfels en kwetsbaarheid.

3) Veni, vidi, Verdi

Don Carlos markeert het eerste seizoen onder leiding van artistiek directeur Jan Vandenhouwe. En het is geen toeval dat Vandenhouwe opent met een van zijn grote idolen, Giuseppe Verdi. Hij bewondert het positieve idealisme dat Verdi's werk bevat: de personages streven naar iets groots, zelfs als de situatie bijna volledig uitzichtloos is. 

Nieuw artistiek directeur Jan Vandenhouwe

De muzikale touwtjes van Don Carlos zijn in handen van onze nieuwe muziekdirecteur, Alejo Pérez. Pérez, die ons orkest recent leidde in Pelléas et Mélisande en Lohengrinis een dirigent met internationale naam en faam. Hij maakt vanaf seizoen 2019-2020 vast deel uit van ons huis.

Naast Don Carlos kan Opera Gent nog genieten van Verdi's Macbeth, en het Requiem. En ook Alain Platels revolutionaire C(H)OEURS 2020 bevat grote koorstukken uit opera's van de grootmeester. Verdi-fans komen dus zeker aan hun trekken dit seizoen. Te beginnen bij het magnifieke Don Carlos!

Wil je Don Carlos ontdekken?

Je kan Don Carlos van 19 september tot 9 oktober zien in Antwerpen en van 16 tot 30 oktober in Gent. 

Ik wil naar Don Carlos