19-20 | Het spektakelballet van het jaar: RASA [naar La Bayadère]

De Argentijnse choreograaf Daniel Proietto haalt alles uit de kast voor RASA. De voorstelling, geïnspireerd op het iconische La Bayadère, is een klassieker in wording. Drie redenen waarom je RASA niet mag missen.

1) Een klassieker in een nieuwe vorm

Prachtige kostuums en een decor waar je versteld van zult staan? Check. Overweldigende video- en lichtinstallatie? Check. Nieuwe muziek van de vermaarde balletcomponist Mikael Karlsson, uitgevoerd door een volledig orkest? Check. Onze hele balletcompagnie op het podium? Check. Veel kunnen we nog niet prijsgeven, maar een ding is zeker: RASA [naar La Bayadère] wordt een overweldigend grootse voorstelling! 

Met RASA [naar La Bayadère] maakt Proietto een nieuw werk, geïnspireerd op het bekende oriëntalistische sprookje. Hij laat zich inspireren door de Indische filosofie en dans. Net zoals Giselle dat was voor Akram Khan vorig seizoen, is RASA [naar La Bayadère] het eerste avondvullende werk van Proietto. 

Giselle van Akram Khan, in seizoen 2018-2019 © Filip Van Roe

2) Het wereldberoemde Rijk der Schimmen

Al bijna 140 jaar lang verovert het verhaal van La Bayadère de harten van toeschouwers over de hele wereld. Het oorspronkelijke tragische sprookje gaat over een Indische tempeldanseres en haar verboden liefde voor een krijger. In deze nieuwe versie wordt het een hedendaags verhaal ingebed in een sociale realiteit en vol hartstochtelijke dromen, fantasierijke figuren en overweldigende dansscènes.

De choreograaf Marius Petipa schreef bovendien geschiedenis met de beroemde Rijk der Schimmen-scène, die in het collectieve geheugen van balletliefhebbers gegrift staat. Het is een ballet blanc; een indrukwekkende scène uit het klassiek ballet waarbij de dansers in grote formaties in witte tutu's dansen. De dansers werden vaak afgeschilderd als geesten of sprookjesfiguren, zoals ook in La Bayadère. We zijn nu al benieuwd welke hedendaagse twist Proietto aan deze overweldigende scène zal geven!

3) Het uitzonderlijke talent van Daniel Proietto

De Argentijn Daniel Proietto buigt zich over de choreografie van dit unieke ballet. Hij staat bekend om zijn verfrissende choreografiën en kaapte al heel wat prijzen weg, als danser én als choreograaf. 

Proietto is geboeid door de culturele rijkdom van het verre India, en wil daarbij ook de ogen niet sluiten voor de gevolgen van kolonisatie. Centraal in zijn herwerking van La Bayadère staat het Indische begrip rasaof beter: het gevoel dat je krijgt wanneer je naar een kunstwerk kijkt. Dat begrip overstijgt het verschil tussen Oost en West. Het zijn precies die verbindingen tussen de verschillende culturen die in deze RASA [naar La Bayadère] centraal staan.

Ben je klaar voor RASA [naar La Bayadère]?

Je kan RASA [naar La Bayadère] van 25 januari tot 2 februari zien in Antwerpen en van 7 februari tot 12 februari in Gent. 

Ik wil naar RASA [naar La Bayadère]