19-20 | Twee mijlpalen van Ballet Vlaanderen in Brabants / Cherkaoui

Volgend seizoen blaast Ballet Vlaanderen vijftig kaarsjes uit. Met Cantus Firmus van de oprichtster van Ballet Vlaanderen, Jeanne Brabants, en Mea Culpa van de huidige artistieke directeur Sidi Larbi Cherkaoui, openen we het jubileumjaar in stijl. Wij geven je alvast drie redenen waarom je juist voor dit ballet je agenda moet blokkeren!

1) Reis doorheen onze dansgeschiedenis

Oprichtster van Ballet Vlaanderen Jeanne Brabants probeerde altijd een zo gevarieerd mogelijk repertoire op de scène te brengen. Ook de huidige artistiek directeur Sidi Larbi Cherkaoui vindt die diversiteit cruciaal: keer op keer kun je als publiek kennismaken met verschillende dansstijlen, van over de hele wereld, en uit verschillende momenten uit de dansgeschiedenis.

In Brabants / Cherkaoui kun je twee voorstellingen ontdekken van die twee sleutelfiguren van Ballet Vlaanderen, met 50 jaar ertussenin. Welke gelijkenissen vallen op? Wat zijn de grootste verschillen?

De dansers van Ballet Vlaanderen tijdens repetities voor Mea Culpa 

2) Laat je ontroeren door het bijzondere Cantus Firmus

Jeanne Brabants is een van dé iconen van de Belgische danswereld - en met reden! Als voorvechter voor dans en oprichter van Ballet Vlaanderen is haar bijdrage tot de ontwikkeling van de dans onmiskenbaar.

Haar Cantus Firmus is een interessante mix van modern-expressionistische bewegingen met de klassieke ballettechniek. Het is een abstract, poëtisch werk, over herinnering, troost en verzoening. De ontroerende muziek van Johann Sebastian Bach zal volledig tot zijn recht komen dankzij de live begeleiding van specialisten B'Rock Orchestra

3) De ongemakkelijke vragen van Mea Culpa

In Mea Culpa confronteert Sidi Larbi Cherkaoui ons met thema's zoals ongelijkheid, discriminatie, kolonisatie en slavernij. Op een unieke manier bevraagt hij wat de kost is van de nalatenschap van onze voorouders. In hoeverre zijn wij daarvoor verantwoordelijk? De voorstelling volgt zowel het perspectief van dader als slachtoffer. De muziek van Heinrich Schütz, opnieuw gebracht door het B'Rock Orchestra, is de brug tussen de twee perspectieven, die verzoening vooropstelt.

Kortom, een intrigerend ballet met een diepere maatschappelijke insteek, dat je aan het denken brengt. 

Wil je Brabants / Cherkaoui ontdekken?

Je kan Brabants / Cherkaoui van 20 oktober tot 3 november zien in Antwerpen en van 7 tot 13 november in Gent. 

Ik wil naar Brabants / Cherkaoui