7 redenen waarom je deze Parsifal niet mag missen

Met Parsifal staat de laatste opera van Richard Wagner binnenkort opnieuw op onze planken. Waarom mag je deze productie zeker niet missen?

1. Je krijgt waar voor je geld

Laten we eerlijk zijn: prijs-kwaliteit zit je met Wagner altijd goed. Deze Parsifal bezorgt je maar liefst 5 uur en 15 minuten spektakel. De twee plaspauzes tussendoor zijn dankbare rustpunten om even te bekomen, want... 

2. Het gaat er hevig aan toe

Parsifal is nu niet bepaald een vreedzame vertelling. Voor de opera wordt er in ons decoratelier zo'n 250 liter bloed gemaakt. Da's ook nodig, want de personages sterven er aan de lopende band. 

3. Het is een heel goeie productie

Tatjana Gürbaca's Parsifal kende zijn debuut in het seizoen '12-'13 bij ons en kreeg lovende kritieken. De productie won een International Opera Award voor Best Wagner Anniversary Production. Parsifal werd bekroond door Opernwelt als beste productie van het seizoen 2012- 2013 en Tatjana zelf werd uitgeroepen als beste regisseur van dat seizoen. Kwaliteit verzekerd, dus!

4. Een nieuwe blik

De reden voor het succes van Gürbaca's Parsifal in 2013 is de radicaal andere kijk van de regisseuse naar het stuk. Voor Gürbaca zijn de wereld van Klingsor en die van de Graalgemeenschap geen naïeve tweedeling van goed en kwaad, maar zijn het als twee werelden in crisis, die allebei weigeren om het goddelijke te zoeken in elkaar en in plaats daarvan naar boven blijven staren. Gürbaca kijkt naar de falende mens achter de operapersonages en legt in de door mannen gedomineerde wereld die Parsifal nu eenmaal is, een grote nadruk op de rol van Kundry, bij Gürbaca zowel zondares als verlosser. 

5. De muziek - met koor én kinderkoor

Uiteraard kan de muziek niet onderdoen voor het verhaal. Zoals het een echte Wagner-opera betaamt, kent Parsifal een geraffineerde orkestratie en monumentale koorscènes waar zowel ons koor als ons kinderkoor helemaal los op kunnen gaan. 

6. Een fantastische cast

Met Erin Caves als Parsifal, Kay Stiefermann als Klingsor en de geweldige Tanja Ariane Baumgartner als Kundry krijgen we drie roldebuten voorgeschoteld die wellicht een vernieuwde interpretatie zullen geven aan deze iconische rollen. 

7. De filosofische grondlaag

"Waar gaat Parsifal over?" vroegen we hier al links en rechts. Verlossing, zegt de een. Medelijden, zegt de ander. Is het een verhaal over een onvermogen om lief te hebben? Of een parabel over het failliet van het geloof? Het staat alleszins vast dat het een opera is waar nog lang kan over worden nagepraat. Mis 'm niet!

Naar de voorstelling

Lees ook