7 weetjes die van Le Duc d’Albe een bijzondere voorstelling maken

Opera Vlaanderen bezorgde Donizetti's Le Duc d'Albe 173 jaar na de creatie in 2012 alsnog een wereldpremière. Die viel zo in de smaak dat we dit seizoen een herneming van de indrukwekkende productie op het programma zetten. Wat is er dan zo bijzonder aan deze opera? We zetten de troeven van 'Le Duc' even op een rijtje.

1. Gaetano Donizetti schreef Le Duc d’Albe in 1839 met het oog op de opvoering ervan in de Parijse opera. Het historisch gerucht gaat echter dat sopraan Rosine Stoltz, tevens de maitresse van de directeur, nog tijdens het werkproces liet blijken dat ze haar rol maar niks vond. Waardoor de plannen voor Le Duc d’Albe werden opgeborgen.

Sopraan Rosine Stoltz

2. Opera Vlaanderen heeft Donizetti een handje geholpen want… de componist slaagde er niet in deze opera voor zijn dood af te ronden. Daarom vroegen wij de musicologen van de uitgever Ricordi en de Italiaanse componist Giorgio Battistelli het werk te reconstrueren en aan te vullen.

Componist Giorgio Battistelli

3. Deze productie van Le Duc d’Albe, die 2012 bij Opera Vlaanderen in première ging, was de allereerste opvoering van de Franse versie ooit. Een wereldpremière na 173 jaar!

Le Duc d'Albe in 2012 in Opera Antwerpen.

4. De toen nog levende legende, de 18de Duquesa de Alba - of in het Nederlands: de Hertogin van Alba en afstammeling van ‘Le Duc’ -, woonde de voorstelling in Antwerpen bij. Ze stierf twee jaar later op 88-jarige leeftijd.

Wijlen Duquesa de Alba

5. Hoewel het hoofdthema van Le Duc d’Albe tijdens de Spaanse bezetting in onze contreien gesitueerd is, vertelt Le Duc d’Albe over de absurditeit van ieder oorlogsconflict. Een boodschap gebracht door een Spaans-Vlaams productieteam o.l.v. regisseur Carlos Wagner.

Het oorlogsthema is een belangrijk onderdeel in de visie van het Vlaams-Spaanse team

6. De set ontsproot aan de fantasie van de Spaanse decorontwerper Alfons Flores, die onder meer tekende voor de hallucinate sets van La Fura dels Baus.

La Fura dels Baus in Dreams In Flight

7. De bevreemdende, fascinerende kostuums zijn van het Antwerpse modeduo A.F. Vandevorst. Een ultieme mix van fashion en historische details.

Kostuums voor Le Duc d'Albe van het modeduo A.F. Vandevorst © Charlie De Keersmaecker


Lees ook