99 Gentenaren beluisteren Wagners Liebestod voor de wetenschap

Als voorbereiding op de voorstelling Liebestod werd, in samenwerking met de Universiteit Gent, een grootschalig onderzoek gehouden, met als hoofdvraag: wat doet Wagners muziek met jou? In de voorstelling ontrafelen Philine Rinnert en Johannes Müller het geheim achter het wereldberoemde slot van Richard Wagners Tristan und Isolde. Het publiek komt te weten waarin de kracht van deze aria schuilt en welk effect muziek heeft op de mens.

Beeld: Annemie Augustijns

De voorstelling Liebestod analyseert Wagners slotaria Mild und Leise (Liebestod) in al haar facetten. Aan de hand van dit stuk onderzochten Müller en Rinnert hoe muziek kan inwerken op de geest en het lichaam van de toehoorder. Ze namen talrijke interviews af met zangers, geluidswetenschappers, operaprofessionals en -liefhebbers.

In de archieven van de opera’s van Gent en Antwerpen zochten ze naar sporen van lang vergeten Vlaamse opvoeringen. En er werd een grootschalig akoestisch experiment uitgevoerd met 99 Gentenaren, waarvan de resultaten ook een plek krijgen in deze intrigerende voorstelling.

De proefpersonen hadden de volgende opdracht: luister naar Wagners Liebestod en vertel wat de muziek met je doet. Na de luistersessie kregen alle deelnemers een uitgebreide lijst met vragen over hun luisterervaring.

Welke emotie omschrijft het best je gevoel tijdens het luisteren van de muziek? Speelde de luisteromgeving een rol bij je beleving? Vind je het belangrijk om te weten waarover de aria gaat? “Met dit experiment willen we in kaart brengen hoe een luisteraar muziek ervaart”, zegt Philine Rinnert. “Die ervaring willen we uiteindelijk op het podium brengen.”

Luister hier zelf naar de beroemde aria Mild und Leise en lees verder onder de video:

Het IPEM (Instituut voor Psychoacustica en Elektronische Muziek) van de UGent hielp mee het experiment vorm te geven. Er werd gewerkt met verschillende vragenlijsten, die zowel kenners als operaleken hebben ingevuld. “Ik kende het stuk helemaal niet en heb het nu voor de eerste keer gehoord.

Ik was zo aangenaam verrast, dat ik veel zin heb om de aria straks opnieuw te beluisteren”, zegt een van de proefpersonen. Een andere deelnemer omschrijft zichzelf dan weer als Wagnerliefhebber en vond dat hij dit experiment zeker niet mocht missen. De groep Gentenaren was heel divers, maar overal was te zien dat Wagners muziek een grote impact had.

De Universiteit Gent is momenteel nog volop bezig met het verwerken van de resultaten, die zullen worden gebruikt in een doctoraatsonderzoek. Rinnert en Müller zullen enkele video-opnames van de luisterende deelnemers gebruiken in hun voorstelling. Ben je benieuwd om te zien hoe de proefpersonen dit experiment hebben beleefd? Wil je ontdekken wat muziek doet met je hart en ziel?

Meer weten over Liebestod?

Bestel hier je tickets voor Liebestod >