Ballet Vlaanderen krijgt de rechten op Pina Bausch’ meesterwerk Café Müller

Na Boléro van Maurice Béjart vorig seizoen, haalt Ballet Vlaanderen opnieuw een iconisch werk naar Antwerpen en Gent. Als enige dansgezelschap ter wereld mag Ballet Vlaanderen binnenkort het beroemde Café Müller van Pina Bausch dansen. Een wereldprimeur. De workshops zijn inmiddels van start gegaan.

Café Müller is misschien wel het meest gevierde werk van de Duitse choreografe Pina Bausch, die in 2009 overleed. Zij creëerde het werk in 1978 als onderdeel van een mixed bill, maar Café Müller ging al snel een eigen leven leiden als een meesterlijk voorbeeld van een nieuwe vorm van dans die Bausch had ontwikkeld, het zogenaamde Tanztheater. Sindsdien toert Tanztheater Wuppertal, het dansgezelschap van Pina Bausch, regelmatig de wereld rond met het werk. Ook in ons land was het gezelschap jaren geleden te gast met Café Müller.

Dat we dit werk mogen uitvoeren is een wereldprimeur: geen enkel ander dansgezelschap heeft tot nu toe de rechten gekregen om het werk zelf uit te voeren. Onze dansers zullen Café Müller vanaf 13 mei in Gent en Antwerpen brengen als onderdeel van de mixed bill Hope, waarin het werk wordt gepresenteerd van drie vrouwelijke choreografen: Pina Bausch, Martha Graham en de Belgisch-Colombiaanse Annabelle Lopez Ochoa.

Een ticket voor Hope is dan ook een ideaal kerstgeschenk voor theater- en dansliefhebbers...

Pina Bausch in Café Müller (foto: Ulli Weiss © Pina Bausch Foundation)

Koop tickets voor Hope

Lees ook