Beluister de podcast 'De stemmen'

In ieders leven schuilt een opera. 'De stemmen' gaat ernaar op zoek. Elke aflevering van deze gloednieuwe podcast bundelt persoonlijke verhalen rond één tijdloos thema dat de kunsten en het leven betekenis geeft. Abonneer je via je favoriete podcast-app, zo krijg je automatisch een melding bij een nieuwe aflevering!


Aflevering 5: Een warm weerzien

Een kleine verrassing voor onder je audiokerstboom: in deze bijzondere aflevering blikken Katharina Smets en Katherina Lindekens terug op de eerste reeks van De stemmen. Ze scrollen door hun favoriete fragmenten en gaan opnieuw langs bij enkele protagonisten om te horen hoe het met hen gaat. P.S. Luister tot het einde voor een fijn nieuwtje!

Aflevering 4: Duisternis

In de schemering lijkt alles mysterieuzer en gevaarlijker. Een taxichauffeur heeft een vreemde ontmoeting in de nacht, en een slapeloze jongen gelooft dat hij per ongeluk bezeten is. Maar het donker kan ook een schuilplaats zijn voor een tiener op de vlucht. Op de tast banen deze drie verhalen zich een weg door de duisternis.

Aflevering 3: Verlangen

Verlangen. Het is een gevoel dat zich niet zo makkelijk laat beschrijven. Misschien omdat het bestaat in zoveel vormen. Als wensen, als begeren. Als dagdroom, heimwee, nostalgie. Als verlangen naar het verlangen zélf. Als het gemis van iemand die er niet is. Dit zijn verhalen van veteranen in verlangen. Twee geliefden die plots gescheiden worden door een oceaan. Drie generaties vissers die snakken naar de zee wanneer ze aan land zijn... en omgekeerd. Een musicoloog die laat horen hoe muziek kan hunkeren. En twee kleine filosofen die het dan tóch voor elkaar krijgen om verlangen te omschrijven. 

Aflevering 2: Omkijken

Orpheus daalde in de onderwereld af om zijn geliefde Eurydice te redden. Dat lieten de goden hem toe, op één voorwaarde: op de terugweg mocht hij niet naar haar omkijken. De afloop laat zich raden... Jeroen Brouwers interpreteert Orpheus' omkijken als een vorm van herinnering. Door zich het verleden te herinneren, verloor de dichter-zanger zijn geliefde opnieuw. Omkijken naar het verleden, zo schrijft Brouwers, is dus niet zo'n goed idee. Maar wat als dat verleden zit opgeslagen in je lichaam? In je spieren, zoals bij Dolly Bing Bing, of in je botten, zoals bij Tom De Jager? Dit zijn twee verhalen van mensen die terugblikken op een verleden dat ze nog elke dag met zich meedragen. 

Aflevering 1: Veranderingen

Veranderingen, we zitten er al een hele tijd middenin. Dit zijn drie verhalen van mensen die elk hun eigen metamorfose doormaken. Een jongen die plots letterlijk een toontje lager zingt. Een violiste die het roer omgooit na een bevreemdende ervaring. En iemand wiens kleurrijke leven leest als een aaneenschakeling van metamorfoses, maar die in wezen nooit veranderde.

Heeft u een verhaal, een vraag of een suggestie voor ons?

Schrijf ons op podcast@operaballet.be. 

Eerste hulp bij podcasts

Heb je nog nooit (van) een podcast gehoord? Wij leggen je haarfijn uit wat een podcast is - en hoe je die het best kunt beluisteren.

Ik wil meer uitleg over podcasts

Wie is De stemmen?

De stemmen is een podcast van Opera Ballet Vlaanderen. 

Sound design: Maarten Buyl | Concept & host: Katharina Smets | Hoofdredacteur: Katherina Lindekens | Producenten: Annelien De Rycke en Noemi Suarez Sanchez | Redactie: Ilse Degryse, Wilfried Eetezonne, Claïs Lemmens, Joren Sanders en Tom Swaak | Adviseur: Randy Vermeulen | Design: Sang Vandenbosch

 

De stemmen is trots lid te zijn van het podcastgezelschap Luyster en wordt mee mogelijk gemaakt door de Nationale Loterij.

‘De stemmen’ kwam tot stand tijdens het doctoraat in de kunsten van Katharina Smets. In haar onderzoek naar de auditieve verbeelding, bestudeert Katharina het audioverhaal als kunstvorm op de grens van media, drama en literatuur.

Nationale Loterij