"Gewoon leven in de muziek": Benjamin Millepied over Bach Studies

Voor het eerst ooit maakt de befaamde choreograaf Benjamin Millepied een full-length ballet, en dat voor niemand minder dan ons eigen Ballet Vlaanderen. Wat heeft de choreograaf van onder andere Black Swan voor ons in petto?

Hoe ga je te werk voor Bach Studies?

"Ik werk meestal iets anders dan traditionele choreografen. Hun manier van werken vind ik te rigide. Wat ik met Bach Studies vooral wil doen, is de eigenheid van de dansers tonen. Hun inbreng en creativiteit zijn voor mij cruciaal. Het belangrijkste is dat we hetzelfde doel hebben." 

Waar haal je je inspiratie uit?

"Je kunt als kunstenaar niet anders dan beïnvloed worden door je omgeving. Zeker nu: de ontwikkelingen in de wereld - en in Amerika - zijn verontrustend. De verdeeldheid is enorm, en daar maak ik me zorgen over.

Maar ik ben geïnspireerd geraakt door de boeken van Rebecca Solnit, een geweldig denker. In Hope in the Dark beschrijft zij hoe een crisis ook mogelijkheden biedt, en hoe politiek activisme in de donkerste tijden van onze geschiedenis ook veel goeds heeft opgeleverd.

Ik overweeg nu of en hoe ik daarvan iets kan overbrengen in Bach Studies. Een extra laag over wat hoop is, over hoe je verschil kunt maken." 

Hoe belangrijk is Bach voor jou?

"Op mijn zestiende danste ik aan het New York City Ballet, waar Bach al snel op mijn pad kwam. Ik trad op in iconische Bach-choreografieën zoals 2&3 Part Inventions, Goldberg Variations en Concerto Barocco. Ik heb het altijd een feest gevonden om die werken te dansen.

Daarna heb ik vaak nog choreografieën op Bach gemaakt. Maar mijn verhouding met Bach was in die eerdere werken veel intuïtiever dan nu.

Toen kwam de dans nog veel meer voort uit een heel directe lichamelijke reactie, uit mijn eerste gevoel bij de sfeer en dynamiek. Gewoon, léven in de muziek. Voor Bach Studies ben ik echt diep in de materie, de muzikale architectuur van Bach gedoken."

Hoe vertaal je die complexe muziek in dans?

"Bachs muziek is geschreven als een wiskundig proces van harmonische principes en sequensen. De uitdaging is om aan al die structuren een fysieke vertaling te geven. We zoeken nu naar wat die complexe structuren en verschillende stemmen in dans betekenen: in bewegingen in de ruimte, afstanden enzovoort.

En vooral: hoe zitten de verbindingen tussen de verschillende delen in elkaar?

Ik ben ervan doordrongen geraakt dat die transities cruciaal zijn. Een groot choreograaf is iemand die goede verbindingen maakt, die een logische manier vindt om van de ene frase naar de volgende te komen.Net zo onontkoombaar en vanzelfsprekend als de modulaties in Bachs muziek."

 

Benieuwd naar Bach Studies?

Je kan Bach Studies bewonderen in Antwerpen van 19 tot 26 mei, en in Gent van 2 tot 9 juni.

Ik kom naar Bach Studies


Meer over Bach Studies