Boek wordt opera: Stefan Hertmans’ succesroman wordt The Convert

Boeken bieden wel vaker de voedingsbodem voor opera’s. Twee seizoenen geleden was er bijvoorbeeld de spraakmakende wereldcreatie van Les Bienveillantes naar de gelijknamige roman van Jonathan Littell. In 2022 krijgt een roman van een de meest gelauwerde Vlaamse auteurs van dit decennium een opera make-over: Stefan Hertmans’ 'De bekeerlinge'.

De roman, die in de (inter)nationale pers unaniem werd bejubeld, vertelt het aangrijpende verhaal van een voorname christelijke jonkvrouw uit de 11e eeuw, Vigdis, en haar verboden liefde voor de Joodse jongen David. Tijdens hun hachelijke tocht van Rouen naar Caïro worden de twee opgejaagd door zowat iedereen en komen ze terecht in een dolgedraaide wereld van pogroms, kruistochten en religieus fanatisme.

Een uitzonderlijk artistiek team

Componist van deze nieuwe opera wordt Wim Henderickx, die in 2003 voor Opera Ballet Vlaanderen al de jongerenopera Achilleus maakte. Hij probeert in zijn werk sowieso altijd een brug te slaan tussen de muziek van Oost en West en is dus de geknipte figuur om de verschillende werelden op te roepen. Ook de rest van het artistieke team rond de productie oogt indrukwekkend. Zo maakt Krystian Lada, die in 2019 de allereerste Mortier Next Generation Award won, de vertaalslag van het Nederlandstalige boek naar het Engelstalige libretto voor The Convert. Beeldend kunstenaar - en duizendpoot - Hans Op de Beeck, die regelmatige bezoekers nog kunnen kennen van zijn oogstrelende Don Carlos  aan het begin van vorig seizoen, staat in voor regie, scenografie en kostuums.  
 

Een beeld uit Don Carlos van Giuseppe Verdi in de regie en scenografie van Hans Op de Beeck. Beeld: Annemie Augustijns.

Een spannend avontuur 

Geen wonder dat onze artistiek leider Jan Vandenhouwe ontzettend blij is met de plannen voor deze belangrijke internationale co-productie. 'Al toen ik de eerste pagina’s las over de epische tocht van het bijzondere hoofdpersonage, wist ik dat hier de grondstof in zat voor een opera. Deze jonge mensen op de vlucht voor geweld, uitgelokt door godsdienstwaanzin, leven niet enkel in een verre geschiedenis maar zien we vandaag op schrijnende foto’s in de kranten. Hun tijdloze verhaal willen we vertellen en met het team van uitzonderlijk talent dat we konden samenbrengen, zijn we begonnen aan een even spannend avontuur.'

Het is nog wel even wachten: pas op 10 mei 2022 gaat in de Antwerpse Opera het doek voor de eerste keer op voor The Convert. Daarna reist de productie nog naar de Opéra Rouen Haute Normandie, waar de bijzondere tocht van het hoofdpersonage in het verhaal start. 

In de komende maanden lees je op deze pagina natuurlijk meer over hoe deze nieuwe wereldpremière zijn weg naar de scène zal vinden.

De bekeerlinge is een coproductie tussen Opera Ballet Vlaanderen en de Opéra Rouen Haute Normandie in samenwerking met Muziektheater Transparant. Deze drie partners zijn de opdrachtgevers voor de compositie.