‘Daar komt de bruid’: Hoe iedereen een paar noten Wagner kent

Er is altijd wel iemand die bij een trouw ‘daar komt de bruid’ moet beginnen neuriën. Een melodietje dat dan meteen ook voor de rest van de avond in je hoofd zit. Maar zou die zatte nonkel weten dat dat melodietje uit de opera 'Lohengrin' van Richard Wagner komt? De kans is eerder klein, denken wij.

De reden waarom iedereen een deuntje Wagner kan meeneuriën, heet prins Frederik Willem Nicolaas Karel van Pruisen (Hij werd binnen de familie Fritz genoemd). Bij Frederiks huwelijk in 1858 met *ademt in* prinses Victoria van Saksen-Coburg en Gotha werden twee melodieën gespeeld toen het koppel naar en van het altaar liep: de Wedding March van Mendelssohn en het Bruiloftskoor uit de opera Lohengrin van Wagner, die 3 jaar daarvoor in première was gegaan.

Na het huwelijk van Frederik en Victoria, dat voor de standaarden van die tijd een mediageniek gebeuren was, raakte de gewoonte om de twee ‘huwelijksmarsen’ te spelen als het trouwend paar naar het altaar wandelt, in de kortste keren verspreid over de hele wereld.

Een heidens deuntje

Toch is niet iedereen de associatie met Richard Wagner vergeten: veel rooms-katholieke en lutherse kerken weigeren het stuk te spelen, vanwege, naar eigen zeggen, de ‘heidense elementen in de opera’s van Richard Wagner’.

Het nummer zou ook te veel gebruikt worden in de moderne film- en televisie-industrie, waardoor het eerder als sentimenteel wordt ervaren, in plaats van plechtig. 

Het bruiloftskoor uit David Aldens Lohengrin - Covent Garden, (c) Clive Barda

Nochtans is het Bruiloftskoor in Lohengrin een plechtig moment: het hoofdpersonage Elsa van Brabant treedt in het huwelijk met de mysterieuze verlosser die haar van een wisse dood gered heeft. Maar haar verlosser heeft nog een aantal geheimen in petto... 

Wil je graag het Bruiloftskoor live meemaken? Koop hier je tickets voor Lohengrin!


Lees ook: