De muziek van JOY: een soundtrack om blij van te worden

“What's that sound? I like that sound… I love that sound!” Tiga vat het perfect samen: de voorstelling JOY zit vol leuke deuntjes die je glimlachend naar huis sturen. Maar hoe klinkt die soundtrack precies?

The Joffrey Ballet © Cheryl Mann

B.R.I.S.A.: de roze bril van Johan Inger

Een voorstelling vol vreugde, vrolijkheid, speelsheid… en dan Miss Simone bovenhalen? Je fronst terecht je wenkbrauwen. De muziek van Nina Simone echoot eerder activisme, nostalgie en een diepgewortelde droefheid.

Maar choreograaf Johan Inger bekijkt het door een roze bril. B.R.I.S.A. staat voor hoop en verandering. Revolutie op kleine én grote schaal. En laat dat nu net zijn waar Simone helemaal voor staat.

Ondersteund door de uitgepuurde, minimalistische soundscapes van componist-danser Amos Ben-Tal voert zij met haar begeesterende strijdkreten een legertje dansers aan op zoek naar hun eigen energie:

Maar waar B.R.I.S.A. nog gecontroleerd lijkt, is bij JOY het hek helemaal van de dam...

JOY: het geluk van Alexander Ekman

Bij Alexander Ekmans JOY mogen alle registers open! Choreograaf Ekman zette zijn dansers in als focusgroep en bundelde hun antwoorden op de vraag: “Waar word je gelukkig van?”. Hij maakte er een werk van dat even veelzijdig als opzwepend is. Want het gevoel mag dan wel universeel zijn, we halen vreugde uit verschillende dingen.

Allemaal fijn, maar hoe klinkt zoiets dan? Even bontgekleurd als de choreografie is de line-up van artiesten die Ekman opvoert. In een potpourri van ontspannende jazz, onstuimige pop en scherpe electro bevrijden de dansers zich van opgelegde grenzen en remmingen:

Tegelijkertijd moedigen ze het publiek aan om mee te stappen in dit verhaal. Brad Mehldau Trio, Django Django, Tiga of toch liever Moby? Aan jou de keuze! JOY is hét moment om even stil te staan bij waar jij blij van wordt.

Een tikkeltje schizofreen, deze soundtrack? Zeker! Maar zo zit er voor iedereen iets in dat resoneert. Wil jij ontdekken wat dat voor jou is? Vanaf 29 maart dansen we JOY in Antwerpen, op 12 april verhuizen we naar Gent.

Ik koop tickets!


Lees ook: