"Het meest waanzinnige project waar ik ooit aan begon": de muziek van Les Bienveillantes

“Het meest waanzinnige project waar ik ooit aan begon.” Zo beschrijft Hèctor Parra zijn nieuwste operaproject Les Bienveillantes. Een bijna duizend pagina’s tellende roman naar een nieuwe operapartituur omzetten: hoe begin je er zelfs aan? De getalenteerde componist Parra legt het ons uit.

De voorbereiding

Hèctor Parra is niet over één nacht ijs gegaan vooraleer hij deze opdracht aanvaardde. Samen met regisseur Calixto Bieito overwoog hij al langer om de controversiële roman van Jonathan Littell over een ex-nazi in muziek om te zetten.

Om de gruwelijke scènes uit de roman beter te kunnen vatten, trok Parra voor vier dagen naar Auschwitz. “Ik wou mijn emoties in real time kunnen ervaren,” vertelt de componist. Toen ging hij aan de slag.

Van pagina’s naar partituur: de baroksuite

Dat de oorspronkelijke roman een muzikale structuur heeft, was al meegenomen bij de vertaalslag naar het muziektheater. De roman volgt de structuur van een baroksuite, een min of meer vaste reeks van dansvormen.

Dat gaf Parra een solide basis om van te vertrekken, en om mee te spelen. Het hele werk zit vol knipogen naar de baroksuite: in het hoofdstuk Sarabande is echt een sarabande te horen in de piano en in de strijkers. En het ritme van de gigue klinkt door in het deel Gigue.

Een passioneel verhaal

Een andere belangrijke inspiratiebron voor de partituur van Parra is de Johannespassie van Johann Sebastian Bach. Daar zijn meerdere redenen voor. Enerzijds heeft het hoofdpersonage van de roman, Max Aue, een fascinatie voor Bach. Anderzijds voelt de hele roman volgens Parra aan als een soort passie.

Vooral de kracht en de directheid die uit de Johannespassie spreekt, gaan we terughoren in Les Bienveillantes.

“De muziek en structuur van de Johannespassie is de onderliggende laag van de partituur, maar ze is vervormd, en in bepaalde plaatsen zelfs geweld aangedaan.”


Benieuwd naar hoe dat gaat klinken? Kom dan naar Les Bienveillantes, van 24 april tot 2 mei in Antwerpen, en van 12 tot 18 mei in Gent. 

Ik wil naar de voorstelling


Meer over Les Bienveillantes: