"Virtuoze liefde en luxueuze vertwijfeling": de pers over Palmos

Hoewel onze zalen nog even dicht moeten blijven, kende Andonis Foniadakis' energieke wereldcreatie 'Palmos' dan toch zijn première online. De pers was alvast lovend over Foniadakis' dynamieke en hypnotiserende voorstelling.

Some people will find Foniadakis’s ballet hot and hypnotic, some will find it hollow, but it really meets its music, with an atmosphere in turns epic, lonely, lush and aching, enjoying moments of sonic lustre, while living in the darker corners of the night.

De eerste indruk die Palmos achterlaat, is paffe bewondering voor zoveel kracht, tempo, dynamiek, virtuositeit. Pas als je het opnieuw bekijkt, zie je dat er nog twee andere, tegengestelde elementen achter schuilgaan: diepe emotie en leegte.

Wat Palmos, Grieks voor polsslag, zo indrukwekkend maakt, is dat je telkens iets anders ontdekt in deze choreografie die een uurtje duurt. Zo ademt de voorstelling absoluut een zekere melancholie uit, nostalgie, verlangen vanuit het individu om te mogen omarmen, om te ontmoeten, samen te zijn, te omhelzen, om te paren ook (op de tonen van ‘Temptation’ terwijl een rode ledstrip horizontaal hangt). Het ambigue: zien we nu relaties die puur vriendschappelijk zijn, of is er sprake van erotiek die we uitgebeeld zien in de dans? Het zorgt voor een bijkomend uitermate boeiend spanningsveld dat de kijker teaset.

Bekijk deze voorstelling nog tot 28 maart