Het verhaal van Der Silbersee in 2 minuten

Binnenkort gaat de eerste opera van dit seizoen in première. Der Silbersee van Kurt Weill is een spektakel, met magische muziek, indrukwekkende decors en prachtige kostuums. Veelbelovend allemaal, maar waar gaat deze productie eigenlijk over?

Een grimmig wintersprookje

De oevers van het Zilvermeer waar het verhaal zich afspeelt, zijn helaas iets minder idyllisch dan die in Mol. Er leven arme werklozen die omkomen van de honger. Severin is een van de verstotelingen en ziet zichzelf genoodzaakt om eten te stelen. Hij gaat aan de haal met een ananas, maar wordt bij de diefstal neergeschoten door de plaatselijke politieagent Olim. Die voelt zich al snel schuldig en krijgt medelijden met de arme Severin. 

Plotseling blijkt Olim de lotto gewonnen te hebben en bezit hij tonnen geld, waarmee hij een majestueus kasteel koopt. Olim neemt de gewonde Severin in huis en verzorgt hem. Op die manier hoopt hij hem voor zich te winnen. Maar ondertussen weet Severin nog altijd niet dat Olim de persoon is die hem zijn ananas ontnam. Severin wil wraak en wordt depressief van het idee niet te weten wie hem dit onrecht aandeed. Olim houdt ondertussen zijn identiteit liever geheim…

Anno 2033

Kurt Weills Der Silbersee ging in het jaar 1933 in première, enkele weken nadat de nazi’s in Duitsland aan de macht kwamen. Het politiek beladen stuk uitte felle kritiek op het nieuwe regime. Het duurde dan ook niet lang of Der Silbersee werd verboden.

Kurt Weill en vele andere artiesten die tijdens de première op het podium stonden, werden bedreigd en vervolgd. Er was voor Weills kunst en kritiek geen plaats in Hitlers Derde Rijk, en uiteindelijk moest hij het land ontvluchten.
 

Regisseur Ersan Mondtag vraagt zich in deze productie af hoe het zou zijn om Der Silbersee in het jaar 2033 op te voeren, honderd jaar na de woelige première. Zouden de mensen opnieuw geradicaliseerd zijn? Zouden kunstenaars nog kritiek kunnen uiten? Of zouden ze weer moeten vrezen voor vervolging? Ersan Mondtag laat de acteurs en de zangers op scène nadenken over hoe ze het verhaal van Olim en Severin in een gepolariseerd 2033 zouden kunnen opvoeren.

Je krijgt dus niet alleen het oorspronkelijke sprookje te zien, maar ook een verhaal waarin kunstenaars continu moeten afwegen of hun versie van Der Silbersee niet voor problemen zal zorgen. Een verhaal in een verhaal dus, in een mix van opera en theater.

Benieuwd naar het eindresultaat?

Bestel hier je tickets voor Der Silbersee >

Beelden: Annemie Augustijns