"Filmisch dol en muzikaal geweldig: operafilm 'Dido and Aeneas' verveelde geen seconde"

Afgelopen zaterdag liet David Martons herwerking van 'Dido and Aeneas' een sterke indruk achter bij veel kijkers. Ook de pers was lovend over onze allereerste operafilm.

Er ontspint zich een opera die geen seconde verveelt dankzij de intieme maar verrassende interpretatie van B'Rock Orchestra en de uitmuntende zang- en acteerprestaties van Alix le Saux als de melancholische Dido, Claron McFadden als de doortastende Belinda en Guillaume Andrieux als een integere Aeneas. Ook stemkunstenares Erika Stucky heeft als eigenzinnige Venus hierin een aandeel.

Het ultieme geheime wapen van deze productie is echter de stemkunstenares Erika Stucky, die afwisselend Venus, Sorceress en Spirit vertolkt. Haar magnetische stembanden en de zuigende, vaak jazzy klanken die ze voortbrengen, worden al snel de ambigue spil van het drama.

Een zeldzame gewaarwording in coronatijd: dit was live níet beter geweest. De schitterende belichting en cameravoering, de gekozen perspectieven, de extreme close-ups, de scènewisselingen en de claustrofobie van het ontbrekende overzicht, ze dragen allemaal bij aan een briljante muziekfilm, die het liefdesdrama sublimeert in vorm.

De overweldigende muziek die Purcell heeft geschreven, wordt gestalte gegeven door een uitstekend zangersensemble.

Deze Dido and Aeneas toont hoe crimineel de liefde kan zijn in een crimineel goede productie.