Dirigent en vriend des huizes Alberto Zedda is overleden

Ter herinnering delen we een unieke video-opname van de maestro at work met de ouverture van Armida (2015) bij Opera Vlaanderen.

Net nu we hem niet alleen beschouwenden als de ultieme Rossini-specialist en kenden als een uiterst beminnelijk man, maar hem stilaan zelfs onsterfelijk waanden, is de Italiaanse dirigent Alberto Zedda overleden. Hij werd 89.

Zijn heengaan is een groot verlies voor de operawereld en niet minder voor ons huis, waar hij regelmatig te gast was. Wij danken hem voor zijn onvergetelijke Semiramide, Stabat Mater, Il Viaggio a Reims, Otello en Armida. Alberto Zedda was echter meer dan een door medewerkers en publiek graag geziene gastdirigent, hij was een vriend. Talloze artiesten hebben heerlijke herinneringen aan de intense samenwerking, de levendige diners en gesprekken met de vitale Zedda. Steeds gastvrij ontving hij zelfs de Vrienden van Opera Ballet Vlaanderen in zijn huis in Pesaro. We zullen hem nooit vergeten, maar wel hartstochtelijk missen.

Alberto Zedda kort

Gedreven door zijn liefde voor opera en muziek ging Alberto Zedda nooit op rust en bleef tot voor kort actief aanwezig in de muziekwereld. Zijn invloed als dirigent en onderzoeker van het werk van Rossini is van onschatbare waarde. Rossini was zijn levenswerk, Rossini was zijn leven én hij bracht het operapubliek een Rossini vervuld van nieuw leven. Niet alleen door zijn inzet in het gerenomeerde Rossini-festival (dat hij oprichtte) en de Rossini-stichting in Pesaro, maar ook door hoe hij een generatie jonge zangers heeft ontdekt en begeleid via Rossini, heeft hij een stempel gedrukt op de uitvoering van zijn componist. Voor de manier waarop Zedda ons Rossini heeft nalegaten en verlevendigd, kunnen we hem niet minder dan eeuwig dankbaar zijn.

Zijn opmerkelijk dirigaat van Rossini, maar ook zijn gedrevenheid in het dirigeren van andere grote Italiaanse componisten maakten van Alberto Zedda een belangrijke gastdirigent in alle belangrijke Italiaanse, Europese en internationale operahuizen. In de Scala van Milaan, Teatro Carlo Felice Genua, La Fenice Venetië en San Carlo Napels stond hij met grote regelmaat voor het orkest. Maar ook in Covent Garden Londen, de Opera’s van Wenen, Parijs, Berlijn, Hamburg, München, Barcelona en de belangrijke Russische theaters was hij een graag gezien. Zijn grote ervaring, kennis en open geest ten opzichte van wat hem lief was in de muziekwereld, maakten van hem een internationaal gerenomeerde kunstenaar van blijvende waarde.

Opnames

Zedda maakte maar liefst drie opnames met het Orkest en Koor van Opera Vlaanderen: Semiramide (op cd en dvd), Otello (op cd), Armida (op dvd). Alle opnames zijn verkrijgbaar aan onze bespreekbureaus.

Lees ook