Een verrassing uit Moskou!

In Moskou werd bekendgemaakt dat Sidi Larbi Cherkaoui en Ballet Vlaanderen genomineerd zijn voor de prestigieuze Prix Benois de la Danse, de oscars van de balletwereld. De nominatie werd toegekend voor het ballet 'Exhibition' (creatie vorig seizoen). Een primeur voor het huis. Het is bovendien de enige Belgische nominatie in het concours dit jaar.

Het werk werd genomineerd in de categorie Beste Choreografie. Exhibition, een ballet op Schilderijen uit een tentoonstelling, de pianosuite van Modest Moesorgski in een orkestratie van Maurice Ravel, maakte deel uit van de zeer succesvolle en internationaal bejubelde mixed bill Ravel die Ballet Vlaanderen bracht in het seizoen 2015-2016. Het is van 2003 geleden dat Ballet Vlaanderen nog genomineerd was voor deze prestigieuze prijs. 

Exhibition is een ballet voor een twintigtal dansers, die een spel spelen van in en uit kaders van schilderijen stappen, een spel van kijken en bekeken worden. Exhibition toont de mens in zijn meest eerlijke vorm, die wordt opgehemeld tot iets waar we onze ogen niet van kunnen afhouden. Tim van Steenbergen ontwierp het decor en de kostuums voor deze voorstelling.

Deze nominatie is er vooral voor de dansers van ons huis op wie ik Exhibition creëerde

Sidi Larbi Cherkaoui won samen met Damien Jalet in 2011 deze prijs voor choreografie reeds eerder met Babel(words). Ze zijn de enige Belgische choreografen die tot nu toe een Benois de la Danse op hun palmares hebben.

De Prix Benois de la Danse wordt elk jaar uitgereikt door de International Dance Association in Moskou aan de belangwekkendste verwezenlijkingen op gebied van dans in het voorbije jaar. De uitreiking vindt plaats op 30 en 31 mei in de Russische hoofdstad. Tijdens deze gala-avonden zullen Matt Foley en Drew Jacoby van Ballet Vlaanderen het duet Dido & Aeneas brengen. De couturier Dries Van Noten creëerde exclusief de kostuums voor dit duet.

Wie de choreografie (opnieuw) wil beleven: volgend seizoen wordt Exhibition hernomen. Niet enkel in Vlaanderen, maar ook op uitnodiging in het beroemde Teatro La Fenice in Venetië.

Lees ook