Emmi's Pen (9): Ver en dichtbij

Emmi’s Pen is een tweewekelijkse blog op onze website. Danseres Emmi Pennanen neemt je mee in de coulissen van het balletgezelschap. In elk blogbericht zoomt ze in op een specifiek aspect van het leven bij Ballet Vlaanderen.

Ver en dichtbij

Nadat we zowat elke dag van onze laatste werkweek van 2016 in De Notenkraker kerst vierden op het podium, waren we op kerstavond echt klaar om aan onze tiendaagse winterbreak te beginnen. Die dag werden station Antwerpen-Centraal en Brussels Airport overspoeld met vermoeide maar blije dansers die treinen en vliegtuigen namen naar een welverdiende bestemming: rust en recuperatie. Na een intense eerste helft van het seizoen met veel uitdagingen, waardevolle lessen en vruchtbare samenwerkingen, kwam deze kleine time-out net op tijd om alle geplante zaadjes nu rustig te laten ontkiemen. 

We zijn nu eenmaal een internationaal dansgezelschap, wat betekent dat sommigen onder ons zelfs van Australië, Brazilië en Canada kwamen om hier hun droomjob te vinden. Zelfs de Belgische dansers leven niet in hun geboorteplaats. Het begrip ‘thuis’ dekt dan ook meer ladingen dan het warme, geruststellende woord impliceert. Enerzijds geeft het aan waar we vandaan komen, anderzijds staat het voor waar we nu leven en de job die we doen. Ik betrap mezelf er op zowel Finland als Antwerpen thuis te noemen, terwijl mijn leven zich vooral afspeelt in de balletstudio’s.

Ook het woord ‘familie’ kreeg meerdere betekenissen. Met mensen dezelfde dromen en ambities delen in een best competitieve omgeving samen ver van huis, dat is het recept voor het smeden van sterke onderlinge banden. Het verloop van dansers in gezelschappen is nogal groot zodat je algauw over een wijd verspreid internationaal netwerk van onvervangbare vrienden beschikt. Nu we onze dagelijkse bezigheden en routines achter ons laten, zwermt het gezelschap uit over de wereldbol om het eindejaar te vieren met familie en geliefden.

Eens we op onze bestemming zijn, verdwijnt onze dagelijkse oefenroutine voor een paar dagen in de kast. Daar we trainen als echte atleten, kan een tijdje recuperatie inbouwen zelfs tot verbeterde resultaten leiden. Maar aangezien we gedreven worden door de endorfines die vrijkomen tijdens het dansen en trainen, is deze stilstand na een paar dagen alles behalve ontspannend. Bij rondvraag bleek dat zowat iedereen het plan had opgevat halverwege de vakantie terug enige vorm van training op te starten.

Het komende jaar en de tweede helft van het seizoen heeft voor ons heel wat in petto. We zullen werk brengen van wereldberoemde ballet- en hedendaagse choreografen uit Rusland, India, Israël, Duitsland en Amerika, België-Marokko en België-Colombia. En na onze break zijn we er weer helemaal klaar voor om ons in deze veelheid van inspirerende werelden onder te dompelen. Dag in dag uit zullen we samenkomen in de thuis die we delen: de dans.

Lees meer

Lees ook