En we blijven vieren… Joeri Gigorovitsj 90

Je bent een wereldster, je werk is nog steeds relevant, je wordt 90… En het eerste feestje van je jubileumjaar is al meteen raak: op 2 januari, je verjaardag, een galavoorstelling van jouw Notenkraker in het Bolsjoi.

Het overkwam Joeri Grigorovitsj, de vermaarde choreograaf van het legendarische Spartacus-ballet. Grigorovitsj is de choreograaf die het meest geassocieerd wordt met de opkomst van de “symfonische choreografie” in de jaren 1950 en 1960. Concreet betekent dit dat hij avondvullende, verhalende balletten creëerde, waarin veel aandacht werd besteed aan de dramatische uitwerking van de personages. Joeri Grigorovitsj is zonder twijfel de belangrijkste Russische choreograaf van de tweede helft van de 20ste eeuw. Tot zijn bekendste werken behoren De stenen bloem (1957), De legende van de liefde (1971), De Notenkraker (1966), Spartacus (1968), Ivan De Verschrikkelijke (1975), Angara (1976) en De gouden eeuw (1982).

Vooraanstaande russische balletgezelschappen grijpen zijn 90ste verjaardag dan ook aan om veel van zijn werken terug op te voeren. Spartacus wordt gebracht door o.a. het Bolsjoi, het Mariinski, het Staatsballet van München en nu voor het eerst ook door Ballet Vlaanderen. En laat ons nu al afspreken dat het een feest wordt!

Lees meer

Lees ook