Fanny Gilbert-Collet over Lost & Found: Opera on-the-go

Opera’s voor en door treinreizigers in de stationshal, van het componeren tot de eigenlijke voorstelling. Dat is het concept van EUROPALIA TRAINS & TRACKS: Lost & Found, bedacht door Benjamin Haemhouts van Casco Phil. De passanten in Antwerpen-Centraal werden al getrakteerd op vijf mini-opera’s. In de week van 29 november zijn de Brusselaars aan de beurt.

Een glazen box waar tijdens de voormiddag druk gecomponeerd wordt, een klein orkest dat speelt in de vertrekhal en enkele operazangers die de stationstrappen als podium gebruiken. Met deze ingrediënten betoverde Lost & Found de Antwerpse treinreizigers. Componist Annelies Van Parys en librettist Gaea Schoeters schreven ter plaatse enkele mini-opera’s met verhalen van voorbijgangers als uitgangspunt.

De Canadese regisseur Fanny Gilbert-Collet van Opera Ballet Vlaanderen kreeg de moeilijke taak om elke dag in minder dan drie uur tijd de mini-opera’s te regisseren:

“We moesten er echt op vertrouwen dat we goed materiaal kregen van Annelies en Gaea om het improviseren vlot te kunnen laten verlopen. We hadden niet de voorbereidingstijd zoals bij normale producties. Teamwork is heel belangrijk om ter plekke iets te kunnen creëren.”

Voor Fanny is een station de ideale locatie voor een project als Lost & Found:

“Het is een plek van verbinding en van afscheid. Bovendien werken we te midden van de maatschappij: de pendelaars kunnen letterlijk zien hoe we de opera’s in elkaar boksen. Voor mij zijn die korte operavoorstellingen een moment waarop we gezamenlijk even stilstaan en iets unieks kunnen beleven. Ik hoop dat de reizigers die ervaring meenemen naar huis.”

“Ik ben zelf vijf jaar geleden aangekomen in Antwerpen-Centraal uit Canada, zonder te weten dat ik hier mijn leven zou opbouwen. Ik was enorm onder de indruk van het station. Op dat moment voelde ik eigenlijk al dat dit mijn thuisstad zou worden. De sterke gevoelens die een station kunnen oproepen vind ik ook terug in de verhalen van andere reizigers. Maar ook luchtigere zaken zijn interessant om mee te werken. Lost & Found is dé gelegenheid om persoonlijke verhalen te delen met de wereld. Het is fantastisch om die als opera te kunnen vertellen!”

Lost & Found speelt deze week in station Brussel-Centraal.

Meer weten over alle voorstellingen?

Ontdek alles over Lost & Found hier >

Beelden: Proko and Penka