Bekijk onze opera's en balletten vanuit je woonkamer

Nu jij niet naar ons kunt komen, brengen wij Opera Ballet Vlaanderen graag naar jou toe. Speciaal voor jou selecteerden we de beste opera's en balletten uit de afgelopen seizoenen. Zo kun je van in je huiskamer genieten van alles wat opera en ballet te bieden hebben. Het aanbod wordt in de komende weken nog uitgebreid, dus er zal geen tekort zijn aan mooie voorstellingen de komende weken!


1. Bach Studies (Benjamin Millepied): fysiek, maar emotioneel spektakel

Een van de grootste balletnamen van het moment sloot vorig jaar het seizoen af met een wereldcreatie. Het eerste avondvullende stuk van Benjamin Millepied is een fysiek, maar emotioneel spektakel: meeslepende solo’s worden afgewisseld met virtuoze groepsstukken en pas de deuxs. Ons Symfonisch Orkest en violist Eric Crambes zorgen voor een majestueuze vertolking van de wervelende muziek van Johann Sebastian Bach.

2. Ma Mère l'Oye (Jeroen Verbruggen): een sprookje vol humor en emotie

Humor en emotie komen samen in het sprookjesachtige Ma Mère l'Oye van choreograaf Jeroen Verbruggen. Hij liet zich inspireren door de verhalende muziek van Ravel en de Moeder der Belgen: koningin Fabiola. Onder andere de majestueuze aankleding van Tim Van Steenbergen maakt deze voorstelling een pareltje om naar te kijken.

3. Sadko (Rimsky-Korsakov): bombastisch en briljant

Geniet van bombastische koorzangen en uitmuntende solo’s in deze verborgen parel van Rimski-Korsakov. Het verhaal, over een kunstenaar die met zijn kunst het isolement van de maatschappij wil doorbreken, voelt zeker nu brandend actueel. Dirigent Dmitri Jurowski leidt de zangers en muzikanten naar ongekende hoogtes.

4. Mea Culpa (Sidi Larbi Cherkaoui): ballet dat je aan het denken zet

Sidi Larbi Cherkaoui liet zich voor Mea Culpa inspireren door ons koloniale verleden in Congo. Hij bekijkt thema’s als ongelijkheid en discriminatie zowel vanuit het perspectief van daders als dat van slachtoffers. Mea Culpa is een voorstelling vol ongemakkelijke vragen, die je vast en zeker aan het denken zet.

5. Pond Way (Merce Cunningham): meditatieve ode aan een danslegende

In 2019 hadden onze dansers de eer om hulde te brengen aan choreograaf en danslegende Merce Cunningham in Parijs, samen met Ballet de l'Opéra de Paris en Royal Ballet London. Voor Pond Way liet Cunningham zich inspireren door de natuurstudies van Roy Lichtenstein en door zijn vroegste herinneringen, toen hij als kind keitjes op het water deed stuiteren. Mediteer mee met de vloeiende bewegingen van de dansers.

6. Samson et Dalila (Camille Saint-Saëns): het fanatisme blootgelegd

We doken in ons archief voor deze verrassend actuele opera uit 2009 over de mechanismen van het fanatisme: het bijbelse verhaal van Samson en Dalila toont op exemplarische wijze hoe verzoening faalt door religieus-politieke motieven. Bijzonder aan deze voorstelling was het Palestijns-Israëlisch regieteam van de jonge Amir Nizar Zuabi en de ervaren Omri Nitzan, die de complexe relaties tussen de onderdrukten en de onderdrukkers in het centrum van hun visie op het stuk plaatsten.

7. Exhibition (Sidi Larbi Cherkaoui): verlangen naar een ongrijpbaar verleden

Sidi Larbi Cherkaoui maakte in 2016 het werk Exhibition, op Moesorgski's Schilderijententoonstellingen, muziek die zelden als ballet wordt gevisualiseerd. Dromerige taferelen en verlangen naar een ongrijpbaar verleden vloeien samen.

8. Infinite Now (Chaya Czernowin): een bekroonde wereldcreatie

De opera 'Infinite Now' van componist Chaya Czernowin ging in 2016-2017 in wereldpremière bij Opera Ballet Vlaanderen en werd door de internationale pers uitgeroepen tot Wereldcreatie van het Jaar. De opera baseert zich op het theaterstuk Front van Luk Perceval - over de Eerste Wereldoorlog - en de novelle Homecoming van de Chinese auteur Can Xue.

9. Choreolab-creaties van Juliet Burnett, Drew Jacoby en Shelby Williams

Met Choreolab nodigen we onze dansers elk jaar uit om hun eigen choreografieën te ontwikkelen en te presenteren voor een groot publiek. De creaties worden opgevoerd door collega-dansers en voor de technische ondersteuning mogen de choreografen rekenen op de kundige kostuum- en decorateliers van Opera Ballet Vlaanderen.

Principal Drew Jacoby speelt in 'Mad Scene' met absurditeit, waanzin en virtuositeit. Eerste solist Juliet Burnett creëerde met 'in situ' een solo speciaal voor Victor Polster-Ketelslegers, en solist Shelby Williams speelt in 'Ladylike' met traditionele rolpatronen. 

Wij bieden deze online vertoningen aan in samenwerking met OperaVision. De videografie en montage werden verzorgd door Jan Bosteels / Beeldstorm, behalve voor Exhibition (ZDF/EuroArts), Mad Scene (Sam Asaert), Infinite Now (TP Arts Productions) and in situ (Sam Asaert).


Initiatieven van andere cultuurorganisaties

Heb je al onze opera's en balletten uitgekeken maar krijg je niet genoeg van al dat moois? Dan zijn er ook nog deze initiatieven van andere organisaties waar je naar hartenlust cultuur kan consumeren.

Dit online platform biedt operavoorstelingen vanuit heel Europa aan. Ben je op zoek naar wat meer diepgang? Hier vind je ook artikels en masterclasses over opera. Binnen de kortste keren ben je een echte operakenner!

Ook bij onze collega's in Brussel kan je online operavoorstellingen vinden uit afgelopen seizoenen. Je vind er klassiekers als Aida, maar ook nieuwe producties als Macbeth Underworld.

Op dit tijdelijk platform kan je podiumvoorstellingen uit Vlaanderen en Brussel vinden. Naast opera kan je hier ook theater- en kindervoorstellingen bekijken. Ideaal voor een avondje in de zetel met heel het gezin.