Gran Partita in Hollywood

Op 21 en 23 november spelen de blazers van het Symfonisch Orkest van Opera Ballet Vlaanderen de Gran Partita van W. A. Mozart en de Suite in Bes van Richard Strauss. Als je de oscarwinnende film Amadeus hebt gezien, zal die Gran Partita je bekend in de oren klinken. Als opwarmertje tonen we je graag de bewuste scène waarin de muziek te horen is.

 

De succesfilm Amadeus uit 1984 van Miloš Forman vertelt het verhaal van de beruchte en beroemde componist Wolfgang Amadeus Mozart door de ogen van zijn “concurrent” Antonio Salieri. De film duikt regelmatig op in lijstjes met de beste films ooit gemaakt en won maar liefst 41 prijzen, waaronder 8 Oscars, 4 Golden Globes en 4 BAFTA’s. Amadeus is een klassieker geworden en zorgde voor een Mozart-revival bij het brede publiek.

De hoogbejaarde componist Salieri herinnert zich in de film hoe hij als jongeman in opperste verrukking raakte door de Gran Partita van zijn rivaal Wolfgang Amadeus Mozart. Salieri beschrijft hoe geniaal deze hemelse muziek is opgebouwd: eenvoud en pure klasse, daar komt het op neer. Een kloppend motiefje in fagotten en bassethoorn met daarbovenop een zwevende melodie voor de hobo, die dan overgaat naar de klarinet… Muziek doordrongen van een diep verlangen. Ondertussen horen we de Gran Partita als soundtrack op de achtergrond. Salieri sterft zowat van afgunst voor het talent van zijn concurrent. Hoewel de rivaliteit tussen de twee componisten volledig verzonnen is, levert het mooie beelden op die deel zijn geworden van ons collectieve filmgeheugen.

Bekijk hier het bewuste filmfragment:

Wil je deze hemelse soundtrack live horen, gespeeld door onze muzikanten?

Bestel hier je tickets voor Gran Partita