Het decor van Bach Studies: een mix van kunst en technologie

De legendarische choreograaf Benjamin Millepied werkt voor de scenografie van zijn Bach Studies samen met de Britse United Visual Artists (UVA). Samen bundelen ze hun krachten voor een mix tussen kunst, dans en technologie je niet onbewogen zal laten. Benieuwd hoe de scène van Bach Studies eruit zal zien? Lees dan zeker verder!

Mechanische armen

Het collectief UVA staat vooral bekend om hun unieke "kinetische sculpturen" waarbij mens en machine hand in hand gaan. Voor Bach Studies maken ze een volledig nieuwe installatie, gecreëerd op Bachs muziek en Millepieds choreografie.

“Voor deze Bach Studies lieten we ons inspireren door grafische partituren opgemaakt aan de hand van Bachs composities en door meetinstrumenten zoals de metronoom. Het ontwerp voor dit ballet bestaat uit een aantal roterende mechanische armen die op één lijn boven het podium hangen. Op die manier lijken ze wel te zweven boven de dansers."

United Visual Artists

Millepied en UVA zijn niet aan hun proefstuk toe. Hun eerste samenwerking ontstond in 2015 met Clear, Loud, Bright, Forward. Drie gigantische pendels gingen in interactie met de dansers en zorgden op die manier voor een verbluffend dynamisch resultaat. 

In 2003 maakte UVA voor het Barbican Centre Momentum. Een museumruimte vol pendelachtige objecten leverde, dankzij de schaduwen van de bewegende pendels, verbluffende composities op. Elke bezoeker kreeg een unieke ervaring in de ruimte, afhangend van zijn eigen bewegingssnelheid en die van de pendels.  

Hun tweede werk, Our Time, voor het Dark Mofo kunstenfestival in Hobart (Tasmanië) fungeerde later nog als setting van een modeshow van Burberry. Met Bach Studies gaan ze een nieuwe uitdaging aan.

Nieuwsgierig naar Bach Studies?

Benieuwd naar welk kunstwerk UVA in Bach Studies zal verwerken? Kom kijken! Bach Studies speelt van 19 tot 26 mei in Opera Antwerpen en van 2 tot 9 juni in Opera Gent.

Ik wil naar Bach Studies


Meer over Bach Studies?