Het verhaal achter 'Boy': Van harde realiteit tot muziektheater

Actrice en theatermaker Kyoko Scholiers maakt met Boy een pakkende muziektheatervoorstelling over kindermisbruik en jeugdhulp. Hoe ze hiertoe gekomen is en welke voorbereidingen eraan vooraf gingen, lichten we even voor je uit.

Boy - Kyoko Scholiers

Een tienjarige jongen wordt weggenomen bij zijn ouders omdat hij daar in een ‘verontrustende situatie’ woont. Het verhaal van Boy is fictief, maar gebaseerd op vele waarheden. Toen Kyoko Scholiers werkte aan een vorig theaterproject, voerde ze gesprekken met de meest uiteenlopende mensen die allemaal het gevoel hebben buiten de maatschappij te vallen.

Een van die groepen bestond uit kinderen die door de jeugdrechter uit huis geplaatst zijn. “Die gesprekken hebben mij enorm geraakt”, zegt ze, en brachten haar tot het maken van deze voorstelling.

Boy - Kyoko Scholiers

Kyoko bereidde zich grondig voor: “Ik heb talloze interviews gedaan: met jeugdrechters, met consulenten die adviezen formuleren voor een jeugdrechter, met pleegouders, jeugdpsychiaters, opvoeders en begeleiders, volwassenen die terugkijken op hun eigen traject en natuurlijk ook met de betrokken kinderen en hun ouders.

"Ook heb ik rechtszaken bijgewoond en heb ik als vrijwilliger alle verschillende shiften gedraaid in een leefgroep met kinderen van 0 tot 12 jaar. Al het materiaal, alle verhalen die ik zo verzameld heb, wilde ik kneden tot één exemplarische casus.”

Boy - Kyoko Scholiers

Via grondig onderzoek probeert Kyoko in Boy niet alleen het standpunt van het kind weer te geven, maar ook van alle andere betrokkenen: ouders, jeugdrechters, begeleiders… Ze ging met het verzamelde materiaal aan de slag en kwam op het idee om ons kinderkoor een centrale rol te geven in de voorstelling.

“Wanneer het kinderkoor zingt, kruipen we echt in het hoofd van Boy”, vertelt ze. Maar Boy is helemaal geen kindervoorstelling. Integendeel, ze is enkel geschikt voor een publiek ouder dan 16 jaar. “Het was daarom ook heel belangrijk voor mij om het kinderkoor voldoende duiding en begeleiding te geven. En er is tijdens sommige repetities een psycholoog aanwezig die zelf actief is in de Jeugdzorg.”

Die repetities zijn momenteel volop aan de gang. Bekijk hier hoe dat er aan toe gaat:

Boy staat 9, 10 en 11 september op onze planken.

Koop je ticket voor deze voorstelling >

Beelden: Leontien Allemeersch