Het verhaal van Der Schmied von Gent in twee minuten

Met Der Schmied von Gent van Franz Schreker trakteren we je op een onbekende maar inventieve opera, die zich afspeelt in hartje Gent. Wil je je optimaal voorbereiden op deze avond? Lees je alvast in in het verhaal van Smidje Smee!

Een zwart contract

In het Gent van de 16e eeuw baat onze held Smidje Smee een goed draaiende smidse uit. Smee rekent zichzelf tot de geuzen, die rebelleren tegen de Spaanse bezetter.

Zijn grootste concurrent, de smid Slimbroek, komt hierachter en verklikt hem bij zijn klanten. De klanten laten zijn smidse links liggen, en Smee geraakt aan lagerwal. Uiteindelijk ziet hij maar één uitweg: er een einde aan maken. 

Dan hoort hij plots stemmen uit de hel, die hem een aanlokkelijk voorstel doen: in ruil voor zijn ziel krijgt Smee zeven jaren van intens geluk en onbegrensde rijkdom. Smee, ten einde raad, ondertekent het zwarte contract dat voor hem neerdwarrelt. 

Plannen smeden

De zeven jaren zitten er bijna op en Smee wordt ongeduldig. Hij brainstormt over hoe hij onder het pact vandaan kan komen.

Smee heeft zijn rijkdom niet enkel voor zichzelf gehouden: hij zorgt ook voor de armen in de stad. Wanneer een bedelaar met zijn vrouw en kind om hulp komt vragen, helpt Smee hem gratis verder. De bezoeker blijkt de heilige Jozef te zijn, en gunt Smee als wederdienst drie wensen.

Na lang nadenken geeft Smee drie bijzonder specifieke wensen: dat niemand uit zijn pruimenboom kan klimmen, uit zijn fauteuil kan opstaan of uit zijn zak kan ontsnappen - tenzij Smee het wil. 

 

Payback time

Als de deadline van zeven jaar is verstreken, komen drie duistere figuren Smee een bezoekje brengen. Maar Smee kan ze, dankzij zijn drie wensen, alle drie in de luren leggen.

De beul Jakob Hessels brengt hij in de verleiding om de heerlijke pruimen te plukken. Hessels komt vast te zitten in de boom. De wrede Hertog van Alva installeert hij in de fauteuil, en de duivelin Astarte overtuigt hij om een kijkje te nemen in zijn zak. Aan die laatste kan hij zelfs het contract dat hij zeven jaar geleden tekende, ontfutselen. 

Maar het mag allemaal niet baten: de volledige smidse wordt door een natuurkracht plotseling verwoest. Onmiddellijk daarna veroudert Smee drastisch, en sterft hij. 

 

Aan de hemelpoort

In de hel krijgt Smee geen toegang, en ook in de hemel wil men hem niet binnenlaten. Ten einde raad opent Smee dan maar een café vlak voor de hemelpoort, voor dorstige arriverende zielen. 

Wanneer Smees vrouw uiteindelijk ook sterft, probeert Smee zichzelf onder haar rokken mee te smokkelen in de hemel. Sint-Pieter doorziet de truc en stuurt Smee terug. 

Maar Sint-Jozef, die zich herinnert dat Smee vanbinnen een goed mens is, is hem goedgezind: Smee mag, eindelijk, toch de hemel in.  

 

Wil je Der Schmied von Gent graag ontdekken?

Je kan Der Schmied von Gent van 2 tot 11 februari zien in Antwerpen en van 21 februari tot 1 maart in Gent. 

Ik wil naar Der Schmied von Gent


Meer over Der Schmied von Gent