Het verhaal van Dido and Aeneas in twee minuten

Met Dido and Aeneas liet Henry Purcells librettist Nahum Tate zijn verbeelding los op Vergilius’ Aeneis. Een vorstin, een held en wat heksen; meer is er niet nodig om je in vervoering te brengen. Ontdek hier het tragische verhaal van Dido and Aeneas.

Van schipbreuk tot huwelijksbootje

Al zeven jaar is de ontsnapte Trojaanse prins Aeneas onderweg naar Italië om er Rome te stichten, tot hij schipbreuk lijdt en aanspoelt in Carthago. Daar valt koningin Dido als een blok voor de held, maar ze is bang voor de gevolgen en wil haar liefde niet tonen. 

Haar zus Belinda moedigt de romance aan. “Het verbergen van de liefde maakt het verlangen alleen maar groter”, zegt ze. Maar dan biecht Aeneas op zijn beurt zijn liefde voor Dido op. Ze beslissen om in het huwelijksbootje te stappen.

Onweer op komst

Niet iedereen is tevreden met het nieuwe liefdespaar. Een boze tovenares roept haar heksen bijeen. Zij haten Dido en willen een stokje voor het huwelijk steken. 

Hun snode plan: ze willen de jachtpartij die voor het huwelijk gehouden wordt, verstoren met een donderbui, om zo Aeneas te isoleren en te betoveren. 

Een goddelijk bevel

De grote dag is aangebroken. Na een succesvolle jacht rust iedereen wat uit terwijl Aeneas zit op te scheppen over het zwijn dat hij geschoten heeft. Plots breekt er een onweer los. Iedereen vlucht naar de stad en alleen Aeneas blijft achter. 

Een verschijning die lijkt op de god Mercurius komt tevoorschijn en beveelt hem Dido te verlaten en zijn reis naar Rome verder te zetten. Aeneas kan Mercurius niet tegenspreken en maakt zich klaar voor zijn tocht. De heksen vieren hun overwinning uitbundig met gezang en dans.

When I am laid in Earth

De zeelieden maken het schip klaar voor vertrek, maar Aeneas zit nog met twijfels. Wanneer hij in tranen afscheid neemt van Dido, beschuldigt ze hem van schijnheiligheid en lafheid. 

Daardoor besluit Aeneas tegen het goddelijk bevel in toch in Carthago te blijven. Maar de koningin, eindeloos gekwetst door zijn verraad, wil hem niet meer zien en stuurt hem kordaat de laan uit. Dido kan het verdriet niet aan en neemt afscheid van haar getrouwe Belinda.

Met de beroemde woorden “When I am laid in Earth” daalt ze af in haar tombe en sterft van verdriet.

Laat je meeslepen met dit hartverscheurende liefdesverhaal. Dido and Aeneas komt live naar jouw scherm op 24 april 2021. De voorstelling blijft beschikbaar tot 8 mei 2021 om te (her)bekijken. 
 

Ik kijk naar Dido and Aeneas