Het verhaal van Don Carlos in twee minuten

In Giuseppe Verdi’s levenswerk Don Carlos volgen we de lotgevallen van een illustere Spaanse koningszoon. Maar wie was Don Carlos? En hoe zit dat verhaal juist in elkaar? Met deze korte samenvatting ben je helemaal klaar voor de voorstelling.

Gebaseerd op waargebeurde feiten

De hoofdpersonages uit Don Carlos hebben allemaal echt bestaan. Carlos, zoon van de Spaanse koning Filips II, die je wellicht kent uit de lessen geschiedenis, was verloofd met Elisabeth van Valois, die grote delen van Frankrijk onder haar hoede had.

Om de oorlog tussen beide koninkrijken te beëindigen, wordt er uiteindelijk beslist dat Elisabeth niet met Carlos, maar met zijn vader Filips zal trouwen. Het is op dit moment dat we de opera binnenvallen.

De maskers vallen af

Don Carlos en Elisabeth verklaren hun liefde aan elkaar, maar krijgen te horen dat hun verloving verbroken wordt, in functie van de goede zaak - de vrede tussen Frankrijk en Spanje. Carlos' verloofde wordt nu zijn stiefmoeder en de nieuwe koningin van Spanje…

Tijdens een gemaskerd bal in het koninklijke park treffen ze elkaar opnieuw - of dat denken ze. Elisabeth is doodop en wisselt van masker met prinses Eboli om ongezien naar huis te kunnen vertrekken. Don Carlos klampt Eboli - die hij verkeerdelijk aanziet voor Elisabeth - aan, en vertelt haar opnieuw hoe graag hij haar ziet. 

Prinses Eboli, die een oogje heeft op Don Carlos, dreigt ermee om de romance aan de koning te vertellen. 

 

Een turbulente ceremonie

Voor de kathedraal van Madrid vindt een ‘openbare ketterverbranding’ plaats: een aantal Vlaamse edelmannen wordt naar de brandstapel geleid. Ze getuigen over de wreedheden die Vlaanderen te verduren krijgt onder het bewind van Filips II. 

Carlos, die sympathie heeft opgevat voor de Vlaamse zaak, dankzij zijn vriend Posa, springt in de bres en verdedigt de Vlamingen. Hij trekt zelfs zijn zwaard tegen zijn vader. 

Dat neemt Filips hem niet in dank af, en hij wordt in de boeien geslagen en weggevoerd. De Vlaamse edellieden eindigen alsnog op de brandstapel.

 

Goede raad

De koning vraagt raad aan de Grootinquisiteur: wat moet hij doen met Carlos? De koele geestelijke overtuigt hem ervan dat Carlos moet sterven - en door zijn rebellie moet ook Posa eraan geloven. 

Posa bezoekt Carlos in de gevangenis. Hij vertelt Carlos dat hij zich heeft opgeofferd om Carlos' leven te redden. De wachters van de koning dagen op en schieten Posa neer. Met zijn laatste woorden smeekt Posa Carlos om Vlaanderen te bevrijden.

 

Onverwachts bezoek

Buiten heeft prinses Eboli het volk opgejut tegen de koning, en het volk breekt de gevangenis binnen. Carlos verdwijnt in het rumoer.

Carlos vlucht, maar hij geraakt omsingeld door de troepen van zijn vader. Voor hij zich kan verdedigen tegen zijn belagers, wordt hij weggeleid door een mysterieuze monnik, die hem bevrijdt uit het strijdgewoel. 

Als alle omstaanders in de figuur ineens Karel de Vijfde, de doodgewaande vader van Filips II herkennen, staat iedereen perplex. 

Ben je benieuwd naar DON CARLOS?

Don Carlos speelt van 19 september tot 9 oktober in Opera Antwerpen, en van 16 tot 30 oktober in Opera Gent. 

Ik kom naar Don Carlos


Meer over Don Carlos: