Het verhaal van Giselle in 2 minuten

De hedendaagse balletklassieker Giselle van Akram Kahn komt terug naar Opera Ballet Vlaanderen. Kahn plaatst het oorspronkelijke ballet uit 1841 in een compleet andere setting: een textielfabriek. Hoe het Giselle in deze versie vergaat, lees je hier.

Verboden liefde

Giselle is een van de Outcasts, een groep migranten die als arbeiders in een textielfabriek werken en uitgebuit worden door de fabriekseigenaars. Tijdens haar shift krijgt ze bezoek van haar geliefde Albrecht, een welgestelde man die zich heeft vermomd als Outcast om ongemerkt tot bij haar te komen. Maar ze worden in de gaten gehouden door Hilarion, Giselles aanbidder die uit eigenbelang met de meedogenloze fabriekseigenaars samenwerkt. Hij heeft het niet voor de romance tussen Giselle en Albrecht en is van plan daar een stokje voor te steken.

Wanneer Albrecht aan Giselle zijn liefde verklaart, worden ze verstoord door een onverwacht bezoek van de fabriekseigenaars. Albrecht ziet zijn verloofde Bathilde in het gezelschap en probeert zich te verschuilen. De fabriekseigenaars maken graag misbruik van de Outcasts en bevelen om voor hen te dansen, tot een conflict tussen Albrecht en Hilarion het entertainment onderbreekt. Albrecht wordt ontmaskerd door Hilarion, waarop Bathildes vader hem aanspoort terug te keren naar zijn verloofde in de wereld van de rijken.

Albrecht stemt daarmee in en Giselle is kapot van verdriet. Op bevel van de fabriekseigenaars wordt ze door de Outcasts omsingeld. Wanneer de groep even later uit elkaar valt, zien we Giselle levenloos op de grond liggen. De fabriekseigenaars trekken zich terug, alle verantwoordelijkheid ontkennend.Wraakzuchtige Wili's

In een verlaten en vervallen spookfabriek rouwt Albrecht om zijn overleden geliefde Giselle. Plotseling verschijnt Myrtha, de koningin van de Wili’s (de geesten van fabrieksarbeiders die op wraak zinnen voor het onrecht dat hun is aangedaan), en drijft ze Albrecht weg. Ze wekt Giselle, bevrijdt haar uit haar levenloze lichaam en verwelkomt haar in het rijk der doden. Giselle sluit zich aan bij de gewelddadige Wili’s, die Hilarion op brute wijze om het leven brengen als wraak voor Giselles dood.

Wanneer Albrecht terugkeert, voelt hij de aanwezigheid van Giselle. Op de drempel van leven en dood worden de twee geliefden herenigd. Tegen het advies van Myrtha in vergeeft Giselle Albrecht, waardoor ze het geweld van de wraakzuchtige Wili’s doorbreekt. Giselle laat haar beminde vrij in het rijk van de levenden. Ze verdwijnt samen met de Wili’s, terwijl Albrecht, uitgestoten uit zijn eigen gemeenschap, alleen achterblijft…

Zin om dit balletspektakel zelf te beleven?

Bestel hier je tickets voor Giselle

Beelden: Filip Van Roe