Het verhaal van La Juive in twee minuten

Liefde, verraad, familiedrama en religieuze schisma’s; La Juive biedt een prachtige 3,5 uur aan spanning. Wij zorgen ervoor dat je het overzicht niet verliest.

Wat voorafging

Het veertiende-eeuwse Rome wordt veroverd door de Napolitanen, en het huis van magistraat Brogni wordt in lichterlaaie gezet. De jood Éléazar, die het ziet gebeuren, hoort het gehuil van Brogni’s pasgeboren dochter en staat voor een dilemma. Hij kan het meisje redden, maar waarom zou hij? Het was de magistraat die zijn twee zonen ter dood veroordeelde!

Éléazar laat zijn goed hart zien, springt het brandend huis in en redt het meisje. Omdat hij in alle chaos Brogni niet vindt, besluit haar te adopteren en noemt haar Rachel.

Brogni, ervan overtuigd dat zijn dochter in de vlammenzee omkwam, is ontroostbaar. Dit komt hij niet te boven; hij kiest ervoor zijn leven te wijden aan zijn geloof en wordt priester.

La Juive tijdens seizoen 2014-2015 © Annemie Augustijns

Dubbelleven

Fast forward; Éléazar en zijn dochter Rachel, ondertussen een jonge vrouw, zijn ingeburgerd in Duitsland. Rachel loopt op wolkjes, ze is verliefd op de jood Samuel. Maar haar smaak voor mannen laat te wensen over: Samuel is in werkelijkheid prins Leopold, een christen, en dan nog getrouwd ook! 

Als Rachel Samuels dubbelleven ontdekt, is ze zo woedend dat ze hun affaire onthult, wetende dat ze zich daarmee haar eigen dood op de hals haalt. Op interreligieuze relaties staat immers de doodstraf.

Bekeren of sterven

Éléazar verschijnt voor het gerecht. Daar ontmoet hij Brogni opnieuw, die ondertussen tot kardinaal is opgeklommen. Die belooft hem het leven van Rachel te sparen, als Éléazar zich bekeert tot het katholicisme.

Heel even overweegt hij het, maar opgehitst door de menigte slaat hij het aanbod af. Meer nog, zinnend op wraak vertelt hij Brogni dat zijn dochter nog leeft en zelfs gered werd door een jood. Meer geeft hij niet prijs.

© Annemie Augustijns

Een tragisch einde

Het moment van onheil breekt aan; vader en dochter staat een pijnlijk einde te wachten. Rachel gaat als eerste en sterft een gruwelijke dood. Net voor Éléazar het schavot beklimt, waagt Brogni nog een laatste poging en smeekt hem te vertellen waar zijn dochter is. Éléazar wijst veelbetekenend naar de trap waarlangs Rachel net verdween, en gaat dan zijn dochter achterna...

 

Benieuwd naar dit verhaal in handen van regisseur Peter Konwitschny? La Juive gaat in première op 10 maart in Antwerpen, en verhuist op 29 maart naar Gent.

Naar de voorstelling


Lees ook: