Het verhaal van Macbeth in twee minuten

Voor zijn meest demonische opera Macbeth lieten componist Giuseppe Verdi en librettist Francesco Maria Piave zich inspireren door het gelijknamige toneelstuk van William Shakespeare. Maar hoe ging dat stuk ook alweer? Wij frissen je geheugen even op - in twee minuten!

Een ontwrichtende voorspelling

We schrijven Schotland, in de 11e eeuw. Na een grote veldslag ontmoeten de krijgsheren Macbeth en Banco een groep heksen, die hen enkele voorspellingen doen. Macbeth zal een machtige koning worden. Banco zal geen koning worden, maar zal een lijn van koningen voortbrengen.

Die voorspelling brengt het hoofd van de machtsgeile Macbeth, en vooral dat van zijn demonische vrouw, Lady Macbeth, helemaal op hol. Wanneer koning Duncan de nacht doorbrengt in hun kasteel, vermoordt Macbeth hem in zijn slaap.

Zo kan Macbeth de macht grijpen, en zichzelf tot koning uitroepen. Maar de voorspelling over Banco laat hem niet los... Lady Macbeth overtuigt hem dat Banco moet sterven.

Een krankzinnig banket

Er vindt een groot banket plaats op het kasteel van de Macbeths. Tijdens het feest wordt Macbeth even weggeroepen. Een bode komt hem vertellen dat zijn huurmoordenaars Banco opgespoord en vermoord hebben.

Maar wanneer Macbeth terug aan tafel komt, ziet hij de geest van Banco op zijn stoel zitten. Enkel Macbeth kan de geest zien, en wanneer hij ertegen begint te praten, lijkt hij wel krankzinnig. Ondanks verwoede pogingen van Lady Macbeth om de sfeer erin te houden, vertrekken alle gasten geschokt.

Geboren uit een vrouw

Macbeth, compleet van slag, wint nog eens de raad van de heksen in. Die stellen hem gerust: ze voorspellen hem onder andere dat hij niet gedood kan worden door een man ‘geboren uit een vrouw’.

Even later hoort Macbeth dat een aantal Schotse rebellen, onder leiding van Macduff en Malcolm, zoon van de overleden koning Duncan, tegen hem in opstand komen. Gesterkt door de boodschap van de heksen dat niemand hem kan raken, trekt hij ten strijde.

Maar wanneer Macduff hem vertelt dat hij niet ‘geboren is uit een vrouw’, maar door een keizersnede ter wereld is gekomen, weet hij dat zijn laatste uur geslagen heeft. Macbeth sterft in het duel, en Malcolm wordt de nieuwe koning.

Macbeth live ontdekken?

Macbeth staat van 21 november tot 1 december in Opera Gent. 

Ik koop kaartjes

Meer over Macbeth: