Het verhaal van Rusalka in twee minuten

Componist Antonín Dvořák baseerde zijn opera Rusalka op het sprookje van De kleine zeemeermin van Hans Christian Andersen. Maar hoe ging dat sprookje ook alweer? En waarin verschilt de opera van het sprookje? We leggen je Rusalka’s verhaal uit - in twee minuten.

Een gevaarlijke deal

Een jonge prins gaat zwemmen in het meer vlakbij zijn kasteel. Hij wordt bespied door de waternimf Rusalka. Ze is helemaal ondersteboven van zijn verschijning en wil naar de mensenwereld reizen, om haar liefde aan hem te verklaren.

Ondanks de aanvankelijke waarschuwingen van haar vader Vodník wijst hij Rusalka uiteindelijk de weg naar de heks Ježibaba. Die kan haar in een mens transformeren, op één voorwaarde: ze zal haar stem verliezen en eeuwig stom blijven. 

Bovendien is het alles of niets: als haar grote liefde haar ooit ontrouw is, zal Rusalka verstoten worden. Maar Rusalka ziet geen andere mogelijkheid dan deze deal aan te nemen.

Een maquette van hoe het decor van Rusalka er bij ons zal uitzien

Kaapster op de kust

Rusalka weet de liefde van de prins te winnen, en hij neemt haar mee naar zijn kasteel. Daar kan de stille Rusalka maar moeilijk aarden. Hoewel de prins haar graag ziet, heeft hij het toch moeilijk met haar stilzwijgen. 

Een buitenlandse prinses, die op het kasteel is uitgenodigd, bespeurt de twijfel van de prins, en maakt er misbruik van. Rusalka betrapt hen op ‘ontrouw’, en ze vlucht terug in het meer, waar ze uithuilt bij haar vader, de watergeest. 

Het decor in opbouw in ons atelier

Dwaallicht

De heks Ježibaba vertelt Rusalka dat er nog een uitweg is: als ze de ontrouwe prins een kopje kleiner maakt, kan ze zichzelf nog redden van de ondergang. Dat kan Rusalka, nog steeds smoorverliefd, niet over haar hart krijgen. 

Als straf moet ze nu als dwaallicht over het meer zwerven. Reizigers die haar tegenkomen, worden het meer ingesleurd. De prins, die berouw gekregen heeft, vlucht naar het meer waar hij Rusalka voor het eerst tegenkwam.

Wanneer hij haar schim ziet verschijnen, smeekt hij om een kus. Rusalka waarschuwt de prins dat dit hem zijn leven zal kosten, maar dat kan de prins niet deren. Zonder Rusalka heeft het leven voor hem geen zin meer. 

Benieuwd naar Rusalka?

Je kan Rusalka van 12 tot 31 december zien in Antwerpen en van 9 tot 23 januari in Gent. 

Ik wil naar Rusalka


Meer over Rusalka: