Het verhaal van Werther in twee minuten

Onvervulde, romantische liefde, ongelukkige beloftes en pure wanhoop. Jules Massenets Werther is hartverscheurend. De componist baseerde zijn meesterlijke liefdesdrama op de beroemde briefroman ‘Die Leiden des jungen Werthers’ van Goethe. De Parijse Opéra Comique, waar Werther in première zou gaan, zag een dergelijk triest onderwerp niet zitten. Maar sinds de creatie in Wenen in 1897 groeide Massenets opera uit tot een blijver in het Franse romantische repertoire. Ontdek hier het verhaal in twee minuten.

Belofte maakt schuld

Midden in de zomer treffen we de baljuw in een aparte bezigheid: hij studeert met zijn zes jongste kinderen kerstliederen in. Tijdens dit absurde tafereel komt de idealistische Werther Charlotte ophalen, de oudste dochter van de baljuw, om samen naar het bal te gaan. 

’s Nachts keren de twee laat terug en heeft hij de euvele moed om te bekennen dat hij zielsveel van Charlotte houdt. Hij heeft in haar zijn zielsverwant gevonden met wie hij alles wil delen. 

Zij heeft ook gevoelens voor hem, maar de realiteit steekt een stokje voor hun samenzijn: ze heeft haar moeder op haar sterfbed beloofd om te trouwen met de zorgzame en pragmatische Albert, die intussen net is thuisgekomen na een lange reis. Die belofte wil ze niet breken. Werther blijft wanhopig achter.

Veldslag verloren, maar niet de oorlog?

Drie maanden later zijn Charlotte en Albert getrouwd. Bij een viering in de kerk staat Werther Charlotte op te wachten. Wanneer ze met Albert aankomt, kijkt hij verteerd door verdriet naar het koppel. Albert toont begrip en maakt hem op vriendelijke wijze duidelijk dat hij Charlotte uit zijn hoofd moet zetten, want ze is nu een getrouwde vrouw.

Toch zoekt Werther Charlotte op om opnieuw zijn liefde voor haar te verklaren. Hij herinnert haar aan hun gelukzalige eerste ontmoeting. Door plichtsbesef wijst ze hem af en vraagt haar tot de kerstdagen met rust te laten. Werther is radeloos en wordt geplaagd door doodsgedachten. 

Ik ga op reis en ik neem mee...

Op de dag voor Kerstmis krijgt Charlotte Werther maar niet uit haar gedachten: ze herleest zijn brieven, steeds opnieuw. Plicht en fatsoen hebben haar gevoelens in de weg gestaan, maar haar hart schreeuwt iets anders. 

Wanneer Werther plots voor haar staat, kan ze zich nauwelijks beheersen. Ze omhelzen elkaar. Werther wil dat ze nu eindelijk ook haar liefde bekent. Maar Charlotte herwint haar zelfbeheersing en zegt dat ze elkaar nooit meer mogen zien. Werther vertrekt in alle staten.

Albert komt thuis en wil zijn vrouw ter verantwoording roepen. Voor hij daar de kans toe krijgt, ontvangt hij een briefje van Werther met de vraag om pistolen te lenen. Hij gaat namelijk een verre reis maken. Albert dwingt Charlotte om het pistool mee te geven met de bode. 

Een bitterzoet afscheid met een prijskaartje

Kerstavond. Onheilspellende voorgevoelens dwingen Charlotte om zich naar Werthers appartement te haasten. Tevergeefs: ze is te laat. Hij heeft zichzelf dodelijk verwond met Alberts pistool.

Als troost bekent ze eindelijk haar liefde voor hem. Hun eerste kus is meteen de laatste. Werther sterft in haar armen, terwijl buiten de vrolijke ingestudeerde kerstliederen klinken. Overmand door emotie valt Charlotte flauw. Haar huwelijk is voorbij; ze keert terug naar haar familie.

Klaar voor Werther?

Op vrijdag 7 mei om 20u00 streamen we Werther naar jouw huiskamer! Geniet thuis, met al dan niet een traantje in de ogen, van dit hoogtepunt van hartverscheurende romantiek.

Ik kijk naar Werther