Infinite Now genomineerd voor Wereldcreatie van het Jaar

De opera Infinite Now van componist Chaya Czernowin die vorig seizoen in een regie van Luk Perceval bij Opera Vlaanderen in wereldpremière ging, valt mogelijks weer in de prijzen. Infinite Now maakt kans op een International Opera Award for Best World Premiere. Bij de andere categorieën zijn er enkele vaste gasten van Opera Vlaanderen genomineerd.

Infinite Now kon al rekenen op internationale bewondering. Ze werd al uitgeroepen tot Wereldcreatie van het Jaar door het vaktijdschrift Opernwelt. Luk Perceval werd door een ander prestigieus tijdschrift, Deutsche Bühne, gelauwerd als Beste Regisseur van het jaar. Bij ons vond het weekblad Knack het een van de beste voorstellingen van vorig seizoen.

De opera baseert zich op het theaterstuk Front van Luk Perceval - over de Eerste Wereldoorlog - en de novelle Homecoming van de Chinese auteur Can Xue. De verschrikkingen aan het IJzerfront vervlochten zich met het verhaal van een vrouw die thuiskomt in een huis dat op een afgrond balanceert. De productie was een technisch huzarenstuk waarbij de radicale compositie van Chaya Czernowin vol computerklanken zich naadloos moest vermengen met het Symfonisch Orkest Opera Vlaanderen onder leiding van Titus Engel.

Herbeleef Infinite Now

Ook bij de andere genomineerden van de International Opera Awards, die op 9 april zullen uitgereikt worden in het Coliseum in Londen, zitten namen waarmee Opera Vlaanderen geregeld samenwerkt.

Zo zijn David Hermann en David Bösch genomineerd in de categorie Beste Regisseur voor hun regies van het afgelopen jaar. David Hermann regisseerde bij ons vorig seizoen de zeer succesvolle Die Zauberflöte en Verdi’s politieke drama Simon Boccanegra. David Bösch opende het huidige seizoen met zijn dystopische Das Wunder der Heliane nadat hij eerder al Elektra en Idomeneo voor dit huis regisseerde.

Bij de Scenische Ontwerpers vinden we Christof Hetzer terug, die het decor ontwierp van Die Zauberflöte, Simon Boccanegraen Das Wunder der Heliane. Ook Paul Steinberg die producties Khovansjtsjina en Peter Grimes scenisch vormgaf werd genomineerd. Hij keert volgend seizoen terug naar Opera Vlaanderen.

Opera Vlaanderen wil alle genomineerden van harte feliciteren en kijkt uit naar de uitreiking in Londen.


Lees ook: