Infinite Now is wereldcreatie van het jaar

De opera "Infinite Now" van componiste Chaya Czernowin die - in een regie van Luk Perceval - in april in wereldpremière ging bij Opera Vlaanderen is door de internationale pers uitgeroepen tot Wereldcreatie van het Jaar.

Dat blijkt uit het prestigieuze Jahrbuch 2017 van het Duitse vaktijdschrift Opernwelt. In het Jahrbuch maakt de internationale operapers de balans op van het voorbije seizoen. Infinite Now werd vrijwel unaniem verkozen tot de beste nieuwe opera van vorig seizoen.

De opera baseert zich op het theaterstuk Front van Luk Perceval - over de Eerste Wereldoorlog - en de novelle Homecoming van de Chinese auteur Can Xue. De verschrikkingen aan het IJzerfront vervlechten zich met het verhaal van een vrouw die thuiskomt in een huis dat op een afgrond balanceert.

In Infinite Now radicaliseert Chaya Czernowin haar zoektocht naar een geluidstaal. (...) Ze drijft deze zoektocht naar wat achter spreken, zingen en spelen schuilgaat als het ware op de spits

Beeld uit Infinite Now © Annemie Augustijns

De productie was een co-productie met Nationaltheater Mannheim en het befaamde IRCAM in Parijs en was een technisch huzarenstuk waarbij computerklanken zich naadloos moesten vermengen met het Symfonisch Orkest Opera Vlaanderen onder leiding van Titus Engel. Luk Perceval regisseerde de voorstelling, die na de wereldpremière op heel wat internationale lof kon rekenen. Eerder al werd Luk Perceval voor deze regie door het belangrijke Duitse theatertijdschrift Die Deutsche Bühne uitgeroepen tot Operaregisseur van het Jaar.

Opera Vlaanderen is de voorbije jaren een vertrouwde naam geworden in het prestigieuze Jahrbuch. Het huis werd al genomineerd als Beste Operahuis van het Jaar, producties en heel wat regisseurs en solisten waarmee Opera Vlaanderen regelmatig samenwerkt duiken in de nominatielijsten en bij de winnaars op, en in 2013 won de productie Parsifal de titel van Beste Productie van het Jaar. Deze productie wordt later dit seizoen hernomen.

Lees ook