Internationale balletpers roemt dansers Ballet Vlaanderen

De internationale balletpers rekent de dansprestaties van Wim Vanlessen, Shelby Williams en Alexander Burton bij de grootste momenten van vorig seizoen. Ook de productie Hope en meer bepaald Café Müller van Pina Bausch worden als hoogtepunten beschouwd.

Na de opera vakpers vorige week, is het deze week de beurt aan het gerenommeerde maandblad Dance Europe om terug te blikken op vorig seizoen. Vijftien internationale recensenten spreken zich in het tijdschrift uit over de hoogtepunten wereldwijd.

In de categorie ‘Outstanding Performance by a Male Dancer’ wordt principal Wim Vanlessen geprezen voor zijn vertolking als Spartacus in het gelijknamige ballet van Joeri Grigorovitsj. Half-solist Alexander Burton blonk uit met zijn vertolkingen in Pond Way van Merce Cunningham en Pina Bausch’ Café Müller. En ook Shelby Williams wordt geroemd voor haar prestaties in Approximate Sonata 2016 en Café Müller.

Wim Vanlessen in Spartacus © Filip Van Roe

Ook de voorstelling Hope wordt door de pers gezien als één van de beste premières die er vorig seizoen in de hele wereld te zien waren. Hope was een triple bill met de werken Chronicle van Martha Graham, Café Müller van Pina Bausch en Ecdysis van Annabelle Lopez Ochoa en kon eerder al op (inter)nationale lof rekenen. Vooral het feit dat Ballet Vlaanderen het eerste gezelschap is dat van Tanztheater Wuppertal deze klassieker mocht dansen, wordt gezien als een belangrijk moment van vorig seizoen.

Nu zaterdag opent Ballet Vlaanderen haar seizoen met L’Oiseau de Feu met een wereldcreatie van Edouard Lock: The Heart of August, Ten Duets on a Theme of Rescue van Crystal Pite en L’Oiseau de Feu van Sidi Larbi Cherkaoui.

Lees ook