Iris van Herpen maakt New Couture voor Pelléas et Mélisande

Ongelooflijk spectaculair, zo zien de eerste beelden van 'Pelléas et Mélisande' eruit. En dat heeft alles te maken met het team achter de schermen, dat de opera vanuit heel verschillende achtergronden benadert: regisseurs Damien Jalet en Sidi Larbi Cherkaoui (dans), scenografe Marina Abramovic (performance, conceptuele kunst), en de vrouw achter de kostuums: mode-ontwerpster Iris van Herpen.

Beeld uit 'Pelléas et Mélisande, (c) Annemie Augustijns 

De Nederlandse modeontwerpster Iris van Herpen wordt wereldwijd erkend als een van de meest getalenteerde en innovatieve ontwerpsters van het moment. In Pelléas et Mélisande creëert van Herpen, net zoals in haar ander werk, nieuwe vormen en methodes van expressie door traditionele en radicale materialen te combineren tot een unieke artistieke visie: ‘New Couture’. 

De ontwerpster won al talloze prijzen, en werkte samen met vooruitstrevende muzikanten en actrices zoals Björk — voor wiens videoclips en tours van Herpen verscheidene jurken ontworpen heeft — Tilda Swinton, Cara Delevingne, Daphne Guinness, Gwendoline Christie, Fan Bing Bing, Lady Gaga en Grimes. Ze kleedde ook Scarlett Johansson voor de film Lucy en Beyoncé voor haar videoclip Mine:

Voor Pelléas et Mélisande ontwierp van Herpen kostuums met traditionele materialen zoals zijde-stoffen, wol en leder, maar ook met speciaal 'stripe material'; materiaal dat tot stand komt via lasercut-techniek. De dansers dragen zilveren web-pakken die lijken op een glinsterende wapenuitrusting. 

"De inspiratie voor dit project kwam uit verschillende richtingen," vertelt van Herpen. "Aan de ene kant natuurlijk door het beluisteren van de muziek en het lezen van het libretto. Aan de andere kant door de vele gesprekken met Damien, Larbi en Marina. Zo kon ik begrijpen hoe ook zij het stuk zagen, wat hun visie op het werk is. Ik begreep al snel dat de dansers in het stuk een soort onuitgesproken energie belichamen, ze transformeren voortdurend. Daardoor kon ik met mijn ontwerpen aan de slag."

Pelléas et Mélisande gaat op 2 februari in première.

Naar de voorstelling

Ontwerp van Iris van Herpen, (c) Morgen O' Donovan


Lees ook: