Kinderpsycholoog Kristiaan Art: "Ik herken bijna alles wat ik zie in 'Boy'"

Kyoko Scholiers’ Boy grijpt naar de keel. Enkele acteurs vertellen, samen met ons kinderkoor en HERMESensemble, het verhaal van een jongen die onder bijzondere jeugdzorg wordt geplaatst. Kinderpsycholoog Kristiaan Art legt uit hoe het kinderkoor in deze 16+ voorstelling wordt begeleid.

Boy - Kyoko Scholiers

“Het zou straf zijn mochten we een voorstelling maken over kinderen die zorg tekort komen, zonder voor de kinderen te zorgen die er zelf in meedoen”, zegt Kristiaan. Hij werkt bij Ruyskensveld vzw, een organisatie voor bijzondere jeugdzorg, en staat als kinderpsycholoog het productieteam bij. Naarmate de voorstelling vorm kreeg, werd duidelijk dat het kinderkoor aangepaste begeleiding kon gebruiken.

“Toen ik aan dit project begon, merkten we dat er nog geen draaiboeken bestonden over de psychologische omkadering van kinderen in een 16+ voorstelling. Wat we hier doen, is dus best wel bijzonder, maar ook wat zoeken. Ieder kind reageert anders op de thematiek.”

Boy - Kyoko Scholiers

Hoe staat Kristiaan het kinderkoor in Boy bij? In eerste instantie werden de kinderen en hun ouders geïnformeerd over de voorstelling. “Daarbij gaf ik ook wat uitleg over hoe bijzondere jeugdzorg werkt. Wat je ziet op scène, herken ik vanuit mijn eigen ervaringen in de sector.” De ouders kregen ook enkele tips mee over hoe ze kunnen omgaan met de vragen van hun kinderen.

“Want volwassenen zijn soms bang over hoe kinderen op moeilijke thema's reageren”, zegt Kristiaan. “Ze durven dan al eens rond de pot te draaien, wat soms nog meer onrust veroorzaakt." Die schrik is volgens hem helemaal niet nodig, zolang je het kind goed opvangt. En dat is net waar Boy over gaat.

Boy - Kyoko Scholiers

Heb vertrouwen in de veerkracht van kinderen, maar zorg ervoor dat je er ook emotioneel voor hen bent. Dat is het beste advies dat ik kan geven aan ouders.


Nu de repetities volop aan de gang zijn, blijft Kristiaan aanwezig als vertrouwenspersoon. Wanneer er vragen of bezorgdheden zijn bij kinderen of ouders, springt hij bij. “Mijn belangrijkste taak is beschikbaar zijn. Ik vind ook niet dat we de kinderen per se alles moeten uitleggen. Laat het gewoon binnenkomen en vang ze op als het nodig is. Dat is een beetje zoals Sinterklaas: kinderen vragen ernaar als ze er klaar voor zijn om er meer over te weten, maar als ze dat niet doen, laat je ze beter."

"Belangrijk is wel dat als er vragen komen, we ze eerlijk beantwoorden, aangepast aan hun leeftijd. Heb vertrouwen in de veerkracht van kinderen, maar zorg ervoor dat je er ook emotioneel voor hen bent. Dat is het beste advies dat ik kan geven aan ouders."
 

Boy - Kyoko Scholiers

Boy staat 9, 10 en 11 september op onze planken.

KOOP JE TICKET VOOR DEZE VOORSTELLING >

Beelden: Leontien Allemeersch